Jste zde

Domů » Itálie

Zajímavosti v Emilia Romagne

Emilia Romagna s autodromem

Umění a kultura

Italský region Emilia Romagna je opravdu bohatý na umělecké poklady. Dají se sem zařadit zejména města Bologna, Ferrara, Cesena, Parma anebo Reggio Emilia.

Renesanční dvůr města Ferrara zažil svůj první "boom" za vlády knížecí rodiny Este. Působivým zážitkem je studium kulturní historie regionu v knihovně v Ceseně, kde je uloženo více než 3.000 svazků dokumentujících celkový obraz kultury v tomto regionu.

Opravdu světovou proslulost získaly mozaiky z Ravenny - obrazová galerie exemplárních mistrovských děl. Milovníci hudby v oblasti pochopitelně narazí, ke svému velkému potěšení, na stopy slavného operního skladatele Giuseppe Verdiho.

V malé obci Maranello, v blízkosti Pádské nížiny a severně od Parmy, se po druhé světové válce točily díly známé filmové řady Don Camillo a poslanec Peppone. A sice záběry v exteriéru. Další záběry interiérů pocházejí ze studia Cinecittà v Římě.

Dnes na hlavní hrdiny natáčení upozorňuje malé, ale velmi příjemné muzeum, kde jsou k vidění jak obrněné vozidlo, tak také motocykl včetně vozíku. V kostele dodnes stojí kříž, ke kterému Don Camillo neustále promlouval.

V letovisku Rimini se narodil slavný režisér Federico Fellini, a v městečku Ferrara zase režisér Michelangelo Antonioni (film Zvětšenina). Region je hlavním místem pro filmový epos "XX. století" dalšího italského režiséra Bernarda Bertolucciho z roku 1976.

V malém městečku Predappio se narodil nechvalně proslulý diktátor Benito Mussolini, který je zde také pochován. V malém městečku Comacchio, v blízkosti delty řeky Pád, mají také svou raritu, stojí zde most, na který vede hned pět schodišť.

Ve 450 místních obcích regionu Emilia - Romagna existuje asi 450 muzeí - různým muzejním tématům vévodí i velké, umělecko-historické exponáty. Asi 40 procent z celkového počtu těchto exponátů představují archeologické a umělecké sbírky. Ale také muzea lidová, národopisná, vlastivědná anebo skanzeny rozhodně stojí za návštěvu.

Sport

V italském regionu Emilia Romagna se nachází hned několik proslulých závodních drah. V Imole je Autodromo Enzo e Dino Ferrari, kde se jezdí Grand Prix mistrovství světa silničních motocyklů a také závody Formule 1.

Ve městě Misano Adriatico se nachází okruh Misano World Circuit, odkud můžete pravidelně vídat mistrovství světa MotoGP motorek a superbiků. Firma Ferarri zase vlastní závodní testovací dráhu v malé obci Fiorano Modenese, v těsné blízkosti sídla firmy v Maranellu.

Nejpopulárnějším sportem v Emilia Romagně je ovšem fotbal. Několik slavných klubů soutěží na vysoké národní úrovni, vždyť kdo by neznal kluby FC Bologna nebo FC Parma. Spolu s fotbalovým týmem Ceseny hrají v nejvyšší italské fotbalové lize. V Sérii A. Bologna dokonce vyhrála 7x Serii A a dvě trofeje Coppa Italia.

Jídlo

Každý, kdo se věnuje nějakému sportu nebo stráví celý den procházením památek, se musí zajisté i dobře najíst a napít. Opět platí, že každý návštěvník si tu rozhodně přijde na své.

Za prvé tu najdete těstoviny ve všech možných různých variantách, které též figurují na prvním místě místních jídelních lístků. Jestliže to jde, podávají Emiliáni své pokrmy zabalené do těsta z vajíčkových nudlí, protože charakteristickým znakem této oblasti jsou plněné těstoviny.

Bologna má vynikající pasta pokrmy jako tortellini, lasagne, tagliatelle a gramigna, které se v různých variacích připravují také v mnoha jiných částech regionu. Známý ocet balsamico se vyrábí pouze ve městech Modena a Reggio Emilia, a to podle tradičních postupů.

K tomu nepochybně patří i slavná parmská šunka s parmezánem, kteréžto jídlo nesmí chybět na žádném italském stole. Delikatesy z tohoto regionu taktéž lákají milovníky kulinářských specialit svými třinácti vinnými a gastronomickými trasami. Asi by o tom musel být napsán celý román, aby tu mohlo být vyjmenována a popsána další gurmánská pokušení v tomto italském regionu.

Emilia Romagna - zajímavosti a sport

Místo

Autodromo Enzo e Dino Ferrari, Imola 44° 20' 40.6896" N, 11° 42' 49.8708" E
Location

Itálie, Malta na FB