Jste zde

Domů » Malta

Zajímavosti na Maltě, 2. část

Malta a město Mdina - vnitřek katedrály
Autor: Kev Allen

Muzeum místní historie se nachází v Inquisitor’s Palace – v původním sídle vládce (inkvizitora) Malty. V jedné části budovy je zajímavá expozice pracovních nástrojů a náboženských předmětů z daleké historie. Velmi zajímavý je soudní sál, osobní prostory vládce nebo hladomorna.

Mdina

Přímo v srdci ostrova se nachází Mdina. Je to bývalé, typicky středověké, hlavní město ostrova Malta. Mdině se také říká "Mlčící město“. Z městského opevnění je nádherný výhled na celý ostrov.

I když je Mdina celkem hustě osídlená, vládne tu klid a pohoda. Neobyčejnou atmosféru tohoto města, která vás zavede až do středověku, si určitě nesmíte nechat ujít.

Multimediální show Mdina Experience, podobně jako větší Malta Experience, byla vytvořena speciálně pro Mdinu a přibližuje historii a kulturu města. Tato zajímavá show se koná na náměstí Mesquita Square od pondělí do soboty mezi 10. a 18. hodinou.

Původní sicilsko – normanská katedrála z 11. století byla bohužel zničena v roce 1693 při velkém zemětřesení. O čtyři roky poději zde Lorenzo Gafa postavil katedrálu novou, která zde stojí dodnes.

Někteří historici tvrdí, že současná katedrála stojí na místě, kde žil římský místodržící Publius, který se později stal prvním maltským biskupem. Nachází se zde také muzeum, kde si lze prohlédnout různá umělecká díla, například rytiny od Albrechta Dürera.

Velmi zajímavým, i trochu dramatickým zážitkem je návštěva starých kobek a vězení The Mdina Dungeons. Tady na vás čeká historie starých Římanů a Arabů i středověkých rytířů a dokonce i Napoleona. Vstup do katakomb se nachází na náměstí St. Publius Square. Od října do května je otevřeno od pondělí do neděle 10 - 18 a od června do září do 19 hodin.

Muzeum přírodní historie je umístěné v paláci, který si nechal postavit velmistr De Vilhena. Muzeum má celkem sedm oddělení, nachází se zde místní i zahraniční sbírky zvířecích koster (ryby, hmyz, ptáci), mušle, fosílie a také geologické exponáty.

Rabat

Rabat je město hned vedle staré části města Mdina v centru Malty. V místním muzeu římských památek můžete vidět bohatství Malty z období římské nadvlády (mezi lety 218 př.n.l. a 870 n.l.).

Katakomby St. Agatha’s a St. Paul’s jsou pojmenovány podle svaté Agáty a svatého Pavla, jsou to podzemní hrobky ze 4. století. Maltské katakomby jsou charakteristické kulatými kamennými stoly (zvané agape), u kterých pozůstalí pořádali pohřební hostinu.

Sliema
Sliema (spolu se sousedními městy St. Julian’s a St. George’s) je největší a nejmodernější město na Maltě. Je to oblíbené místo k bydlení i k trávení dovolené. Nachází se zde krásná, tři kilometry dlouhá promenáda podél pláže, která je nejvíce navštěvovaným místem na celém ostrově.

Ve Sliemě je velké nákupní centrum s mnoha restauracemi a kavárnami, největší koncentrace hotelů na Maltě, mnoho nočních klubů a barů, i kasíno.

Malta a město Rabat s kostelem St. Paul’s
Autor: Michel27
Malta a město Rabat s katakombami
Autor: APM Alex
Geografie: 

Místo

Mdina 35° 53' 8.8476" N, 14° 24' 9.0936" E
Location

Itálie, Malta na FB