Jste zde

Domů » Malta

Zajímavosti na Maltě, 1. část

Maltská katedrála St. John’s Co - Cathedral, Valletta
Autor: Kev Allen

Na ostrově Malta na vás nečekají jen nádherné pláže a krásně čisté moře. Také milovníkům kultury a historie má co nabídnout. Města Valetta, Mdina a Rabat si určitě nesmíte nechat ujít. Nachází se zde spousta pěkných a zajímavých míst, která stojí za vidění.

Valletta

Valletta je hlavním městem ostrova Malta. Město bylo založeno po slavném obléhání Turků francouzským johanitským velmistrem Jeanem de la Vallette v roce 1565, a bylo po něm také pojmenováno.

Nachází se zde největší přírodní přístav v Evropě, Grand Harbour. V okolí Valletty, která se také někdy označuje jako "Město paláců", se soustředí archeologické, historické, architektonické a umělecké bohatství celého ostrova.

Za návštěvu určitě stojí Národní muzeum, které je umístěné v Auberge de Provence, kde v minulosti sídlili Johanité. V muzeu najdete sbírky ukazující maltézskou historii a umění. Jsou zde vystaveny předměty (hrnce, sošky, nářadí, šperky) již z doby kamenné, pocházející přímo z Malty i z jiných nalezišť. Dále jdou zde k vidění různé pohřební předměty punské a římské kultury.

Muzeum umění je umístěno v pěkném paláci z 18. století. Jsou zde vystaveny obrazy, sochy a sousoší, i nábytek z období řádu Johanitů. Můžete zde obdivovat díla od Carpaccia, Perugina, Tintoretta, Valentina, Mathiase Stomera, Mattia Preti, Rivery, Tiepola, Favraye a Verneta. Jedno oddělení je věnováno maltézským umělcům.

Katedrála St. John’s Co - Cathedral je zasvěcená svatému Janovi a patří k těm nejvýznamnějším památkám na ostrově. Její historie i umělecká hodnota je opravdu výjimečná. Byla postavena v letech 1573 - 1577 podle návrhu architekta Gerolama Cassara (1520 – 1586). V oratoriu je k vidění mistrovské dílo Caravaggia - Stětí sv. Jana Křtitele.

Velmistrův palác jako sídlo vládce navrhl také Gerolamo Cassar a byl postaven v roce 1574. Velká část nádherné síně je vyzdobena reliéfem, který zobrazuje některé zajímavé výjevy z historie Johanitů. Dále jsou zde k vidění díla od Riberse, Van Looa a Batoniho. Ve velkém sále jsou vystaveny zbraně a výstroj z různých historických období.

Divadlo Manoel založil již v roce 1732 velmistr Maltézského řádu, Manoel de Vilhena. Je to jedno z nejstarších divadel v Evropě a třetí nejstarší zaznamenané divadlo na světě. Dnes se specializuje na klasické divadelní umění, ale také se zde konají jazzové, folkové a rockové koncerty.

Zajímavé Národní muzeum války se nachází uprostřed historické pevnosti St. Elmo ve Valettě. Je zde vystavena stále se rozrůstající sbírka různých vzpomínek na druhou světovou válku – od maltského letadla Faith až po nejrůznější uniformy, zbraně a válečné vozy.

Námořní muzeum je umístěno v Old Naval Bakery – původním hlavním sídle britské námořní flotily ve Středozemním moři, ve Vittoriose. Muzeum představuje námořní historii ostrova od jejích začátků až po současnost. Uvidíte zde například reprezentativní lodě velmistra, nespočet modelů plachetnic a galeon nebo originální zbraně a brnění z rytířské doby.

Pohled na ulici maltského města Valletta
Autor: Kev Allen
Geografie: 

Místo

St. John’s Co – Cathedral, Valletta 35° 53' 50.9856" N, 14° 30' 44.3952" E
Location

Itálie, Malta na FB