Jste zde

Domů » Itálie

Verona, 2. část

Italské město Verona
Autor: Vismar R

Sakrální památky

Verona nabízí k prohlédnutí také několik krásných kostelů a chrámů, jako například románsko-gotický kostel San Fermo Maggiore ve východní části města s krásným dřevěným stropem a románskou kryptou. Stavbu zahájili v roce 1065 benediktinští mniši a dokončena byla v roce 1138.

Největším gotickým kostelem ve Veroně je Chiesa di S. Anastasia, který začali stavět dominikáni roku 1290 a dokončili ho v roce 1481. Jen jeho fasáda zůstala nedokončená.
V římském období zde končila cesta Via Postumia a král Theodoric zde nechal postavit dva malé kostely, které byly zasvěceny sv. Anastázii a Remigiusovi. Ty byly v roce 1261 předány právě dominikánům, kteří se rozhodli zřídit jen 1 kostel, zasvěcený mučedníkovi Petrusovi z Verony.

Katedrála Santa Maria Matricolare byla vysvěcena v roce 1187 a kombinuje románské a gotické prvky. Známý je především portál Nicolò s románským kamenným zdivem, uvnitř jsou umístěné fresky, oltářní obraz od slavného Tiziana a románské baptisterium z období 1122-1135.

Castelvecchio a Ponte Scaligero

V letech 1354 - 1356 nechal postavit vládce Verony Cangranda II. della Scala hrad Castelvecchio na řece Adige, který je s cimbuřím na opevněném mostu Ponte Scaligero architektonicky mistrovským dílem. Účelem pevnosti a mostu bylo zajistit únikovou cestu pro rodinu Scaligerů na druhý břeh řeky Adige.

Most se třemi oblouky měl v době svého dokončení v roce 1356 hlavním rozpětí téměř 49 metrů, a byl toho času největším obloukovým mostem na světě. V následujících stoletích byla stavba několikrát změněna benátskými, francouzskými a rakouskými majiteli. V období 1958 až 1964 byla přestavěna italským architektem Carlo Scarpem. Od roku 1923 Castelvecchio slouží jako muzeum, kde jsou vystaveny veronské obrazy a sochy ze středověku.

Muzea

Na ulici Corso Cavour, mezi Castelvecchiem a bránou Porta Borsari, která se až k bráně Porta Nuova nazývá Corso Castelvecchio, stojí za vidění také řada paláců. V paláci Palazzo Scannagatti (1530 - 1537) můžete třeba navštívit přírodně - historické muzeum nebo Museo Civico di Storia Naturale.

Museo Lapidario Maffeiano je jedním z nejstarších archeologických muzeí v Evropě. Bylo založeno v první polovině 18. století veronským spisovatelem Scipione Maffei a vystavuje etruské, řecké a římské nálezy. Museo Archeologico v Teatro Romano zase nabízí pozoruhodnou sbírku etruských a jihoitalských bronzových předmětů a nálezy z římských dob.

Měnící se výstavy fotografií se konají ve Scavi Scaligeri, podzemním archeologickém nalezišti. V Palazzo Forti jsou zase pravidelně k vidění střídající se výstavy moderního umění. Muzeum Castelvecchio je jedním z nejvýznamnějších uměleckých muzeí v regionu Veneto.

Další pamětihodnosti

Pokud vám zbude při návštěvě města Verona ještě nějaký ten čas, určitě si prohlédněte obloukový most Ponte Pietra z římského období přes řeku Adige. Byl postaven kolem roku 100 př.n.l., a v té době měl latinský název Pons marmoreus (Mramorový most). Má pět oblouků, ten u pravého břehu byl nově postaven v roce 1928 Albertem della Scala, stejně jako vysoká strážní věž.

Rozmanitost stavebního materiálu dává mostu malebný charakter. Čtyři oblouky a část pilíře byly z větší části zničeny na konci druhé světové války ustupující německou armádou, ale v roce 1957 byly znovu postaveny z původního materiálu z původních bloků, které byly zachráněny z řeky.

Mezi další zajímavosti patří klášter Santuario della Madonna di Lourdes vysoko nad městem, vykopávky Porta dei Leoni z římského období, hrob rodu Scaligerů Arche Scaligeri, hrad Castel San Pietro nad Veronou nebo zahrada Giusti s výhledem na město.

Italské město Verona s chrámem
Autor: Vismar R
Italské město Verona s hradem Castelvecchio
Autor: Vismar R
Geografie: 

Místo

Castelvecchio, Verona 45° 26' 22.2108" N, 10° 59' 15.6444" E
Location

Itálie, Malta na FB