Jste zde

Domů » Itálie

Verona, 1. část

Opravdovou slávu město Verona zažívalo a zažívá zejména díky slavnému anglickému dramatikovi jménem William Shakespeare (1564 - 1616) a scénám z jeho milostné tragédie Romeo a Julie.

Amfiteátr

Dnes je ale město Verona na severu Itálie široce známé i díky úžasnému opernímu festivalu, který se koná pravidelně každé léto v místní aréně a kam pochopitelně směřují i milovníci opery z celého světa. Kdysi se ve slavné aréně pořádaly krvavé gladiátorské zápasy, ovšem dnes se tu každý rok v létě organizují nádherná operní představení.

Amfiteátr byl postaven již v 1. století n.l. na samém okraji římského města jako obrovský ovál o rozloze 152 x 123 m (dnes 138 × 109 m). Byl obklopen arkádami a dalšími třípatrovými vnějšími stěnami z veronského mramoru, z nichž se do současné doby zachovaly pouze čtyři oblouky na severní straně.

Aréna byla svojí rozlohou třetí největší v Itálii, ale v průběhu 12. a 13. století byla zničena zemětřesením. Poté posloužila, podobně jako i mnoho dalších římských staveb ve středověku, jako zdroj stavebního kamene. Nyní se zde objevují v letní sezóně ty největší operní hvězdy a opravdu nikdo neodolá jejímu jedinečnému kouzlu. K sezení nabízí divákům až 22 000 míst v 45 řadách.

Piazza delle Erbe

V centru staré části města najdete malebné náměstí Piazza delle Erbe, které bylo postaveno v místech bývalého římského fóra a je obklopené historickými fasádami z různých století. Na jeho okrajích stojí mnoho paláců ze 14. století, jako např. Casa dei Mercanti nebo Case dei Mazzanti s nádhernými Mazzantiho freskami ze 16. století a také barokní Palazzo Maffei ze 17. století.

Nedaleko se tyčí nejstarší věž s hodinami ve Veroně - Torre dei Gardello (1370), před kterou stojí mramorový sloup s okřídlenými lvy svatého Marka. Uprostřed náměstí "trůní" antická kašna, která se již brzy po založení ve 14. století stala symbolem města.

Juliin dům

Z náměstí Piazza delle Erbe je to už jen pár kroků k domu Casa di Giulietta s nejslavnějším balkónem literární historie. Balkón byl dodatečně postaven ve 30. letech minulého století, a byl původně součástí sarkofágu. To, co dnes slouží jako slavný Juliin dům, je pozůstatkem velké palácové stavby, která byla ve 14. století ve vlastnictví rodiny dal Capello, která byla jakousi předlohou pro Kapulety. Před rekonstrukcí byl dům využíván jako hostinec, a částečně i jako stáj.

Piazza dei Signori

Jen pár kroků od Piazza delle Erbe najdete náměstí Piazza dei Signori s romantickým palácem Palazzo del Comune (z roku 1194) s 83 m vysokou věží Torre dei Lamberti. Určitě stojí za to vylézt nahoru, za dobrého počasí je odtud nádherný výhled na Veronu a její okolí.

V budově paláce Palazzo dei Giudici ze 17. století se nacházel benátský soud. Za návštěvu stojí bezpochyby i kavárna Café Dante, nejstarší kavárna ve městě, postavená již v roce 1500.

Geografie: 

Místo

Amfiteátr, Verona 45° 26' 19.9968" N, 10° 59' 42.0072" E
Location

Itálie, Malta na FB