Jste zde

Domů » Itálie

Turín a památky, 3. část

Piazza Castello

Název náměstí Piazza Castello byl odvozen od jména zámku ze 13. století, které se skrývá za průčelím Palazzo Madama a jehož vzhled je zpola středověký a zpola barokní. Piazza Castello je také známé jako "obývací pokoj" Turína, hlavního města Piemontu a je na něm silně vidět doba minulá.

Náměstí bylo centrem politického života vévodství a království Savojského. V těchto místech vlastně začalo veškeré rozšiřování italského města. Velký obdélníkový prostor je lemován arkádami v typickém místním stylu a řadou elegantních průčelí domů mezi nimi.

Uprostřed Piazza Castello je Palazzo Madama, stavba, která lépe než kterákoliv jiná shrnuje tisíciletou historii města. Toto reprezentativní náměstí bylo založeno kolem roku 1600 Ascaniem Vitozzim v souladu s požadavky vévody Savojského. Cílem bylo vytvořit působivou kulisu kolem Palazzo Madama, rezidence Savojů.

Piazza San Carlo

Piazza San Carlo je nejkrásnějším a nejharmoničtějším náměstím v Turíně. Má pravoúhlý tvar a prochází přes něj trasa římská cesta Via Roma. Roku 1640 začala podle návrhů Carla di Castellamonteho vlastní stavba náměstí.

Po stranách se nacházejí elegantní a jednotné stavby ve stylu baroka s hlubokými arkádami. Průčelí budov jsou jemně zdobená a šikmé střechy jsou projektovány s dlouhými řadami vikýřů, které představují tolik typický prvek turínské městské architektury. Ve středu náměstí můžete obdivovat krásnou jezdeckou sochu Emanuela Filiberta, dílo Carla Marochettiho.

V pozadí stojí dva kostely, v levé části Santa Cristina a vpravo San Carlo, jejichž symetrická průčelí pocházejí ze 17. století. Kostel Santa Cristina má fantastické průčelí od mistra Juvarry, zatímco průčelí San Carla pochází až z 19. století. Navzdory neustálému a rychlému přeměňování města zůstává Piazza San Carlo stále jeho srdcem a místem setkávání lidí, které dýchá atmosférou minulých dob.

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana se svými 167 m je skutečnou dominantou a atrakcí v hlavním městě regionu Piemont. Budova byla postavena v letech 1863 - 1888 podle návrhu architekta Alessandra Antonelliho. Původně měla Mole Antonelliana sloužit jako židovská synagoga, ale stavba byla židovskou komunitou přerušena z finančních důvodů.

S výškou 167,5 metrů byla po svém dokončení druhou nejvyšší přístupnou stavbou na světě, a překonala tak o 11 metrů katedrálu svatého Petra v Kolíně nad Rýnem, která byla postavena o osm let dříve. Vyšší byl jen Washingtonův monument v hlavním městě USA Washingtonu, D.C, postavený o 4 roky dříve, který byl o 180 centimetrů vyšší.

Výtahem dojedete na vyhlídkovou plošinu, ze které se můžete kochat nádherným výhledem na město, na kopce na jihu a na Alpy na západě a severu. Mole Antonelliana je taktéž sídlem filmového muzea, jednoho z největších v Evropě a je zobrazena i na italské minci v hodnotě 2 eurocenty.

Geografie: 

Místo

Mole Antonelliana, Turín 45° 4' 8.0004" N, 7° 41' 35.0016" E
Location

Itálie, Malta na FB