Jste zde

Domů » Itálie

Turín a památky, 1. část

Italské město Turín
Autor: daveo.s

Cattedrale di San Giovanni Battista

Hlavním turínským kostelem je katedrála Cattedrale di San Giovanni Battista, která je zasvěcená svatému Janu Křtiteli a leží na stejnojmenném náměstí. Katedrála je jediným kostelem ve městě, který byl postavený v renesančním stylu. Postaven byl v letech 1491 - 1498 podle vůle biskupa Domenica Della Rovere na troskách tří kostelů ze středověku. Projekt byl svěřen toskánskému architektovi Meo del Caprinovi.

Průčelí kostela San Giovanni Battista je renesanční z bílého mramoru, se třemi elegantními portály zastíněnými štítem a lemovanými dvěma volutami. Představuje jakousi zvláštnost oproti současným budovám z cihel.

Na levé straně byla v roce 1470 přistavena románská zvonice pod vedením Sant'Andrey, která byla v roce 1720 navýšena Filippem Juvarrou. V 17. století byl kostel San Giovanni Battista zrestaurován a byla přistavěna i kaple Sacra Sindone (1668) od Guarina Guariniho, kde bylo uloženo "Turínské plátno", a která také spojuje katedrálu s Palazzo Reale.

Palazzo Reale

Královský palác Palazzo Reale je srdcem a jednou z nejpopulárnějších atrakcí v italském městě Turín, hlavním městě regionu Piemont. Najdete ho na na severovýchodní straně náměstí Piazza Castello. Tato budova je skvělým příkladem architektury 17. století a byla několikrát přestavována a rozšířena.

Až do roku 1659 byl tento palác sídlem sardinského krále a později zde pobýval i král Vittorio Emanuele II.. Budova byla postavena podle plánů Carla a Amedea Castellamonte, průčelí vytvořil Carlo Morello. Přední části Palazzo Reale dominuje jedna brána a dvě velké jezdecké sochy mytologických Dioscurů. V zadní části je vstup do zachovalých královských zahrad, vytvořených podle návrhů André Le Notreho, autora zámeckého parku v pařížském Versailles.

V létě jsou zahrady paláce dějištěm koncertů a dalších kulturních akcí.

Chiesa di San Lorenzo

Chiesa di San Lorenzo je díky své originalitě jednou z nejvýznamnějších památek a zajímavostí italského baroka ve městě. Tento netradiční kostel se nachází na náměstí Piazza Castello, mezi ulicí Via Palazzo di Città a Piazzetta Reale, a dojdete sem přes Oratorium dell 'Addolorata. V jeho sakristii je uložena kopie Turínského plátna.

Kopuli nechal postavit italský architekt Guarino Guarini mezi lety 1668 a 1680. Průčelí kostela Chiesa di San Lorenzo je více než jenom průčelí typického městského domu, a není to ani typické průčelí náboženské budovy. Její půdorys tvoří osm obloukových strany osvětlených seshora paprsky světla, což tvoří až neskutečný dynamický efekt.

Turínský palác Palazzo Reale
Autor: chicco_u
Geografie: 

Místo

Cattedrale di San Giovanni Battista, Turín 45° 4' 23.9556" N, 7° 41' 7.5624" E
Location

Itálie, Malta na FB