Jste zde

Domů » Itálie

Trasimenské jezero

Italské jezero Lago Trasimeno

Trasimenské jezero je se svojí rozlohou 128 km² a obvodem 54 km největším jezerem na Apeninském poloostrově a zároveň čtvrtým největším jezerem v Itálii.

Nachází se uprostřed malebných kopců italského regionu Umbria, na severozápad od města Perugia v nadmořské výšce 259 metrů. Je obklopené až 600 m vysokými horami, což ještě více zdůrazňuje zdejší přírodní krásy.

Lago Trasimeno místy dosahuje hloubky až 7 metrů a žije v něm kolem 20 druhů ryb. Ve vesničkách na východním a jižním pobřeží je rybolov ještě stále důležitým zdrojem příjmů místních obyvatel. Celá oblast je ale oblíbenou rekreační destinací s mnoha kempy, hotely a plážemi.

Jezero má také svůj historický význam, 24. června roku 217 př.n.l. kartáginský vojevůdce Hannibal porazil u Sanguineta během 2. punské války římskou armádu pod vedením Gaia Flaminia. V Centro di Documentazione sulla Battaglia del Trasimeno a na naučné stezce se pak můžete dozvědět o této bitvě více.

Návštěvníci tady mohou holdovat mnoha různým vodním sportům, jako například plachtění, surfování a rybaření. Ale i pěší turistika v této oblasti stojí za to.

Kolem jezera leží i několik krásných malých měst a vesnic. Na západním břehu ostrohu trůní obec Castiglione del Lago, jejíž pevnost Castello del Leone pochází již ze 13. století a bylo jedním z největších tehdejších vojenských zařízení v Evropě.

Mezi nejvýznamnější prázdninovou a přístavní destinace u jezera patří Passignano na severním břehu. Určitě stojí za to se projít po plážové promenádě nebo spletitými uličkami Starého města až ke zřícenině hradu. Nedaleko od Passignana leží východním směrem Castel Rigone z 13. století, odkud se vám otevře nádherný výhled na celé jezero.

V severní části jezera leží také krásný ostrůvek Isola Maggiore, kam se dostanete např. z Tuora, Passignana či z Castiglione del Lago, odkud vyplouvají pravidelně trajekty. Malá rybářská vesnice nabízí idylické prostředí a je hojně navštěvována turisty zejména o svátcích a o víkendech.

7 km jižně od jezera Lago Trasimeno se nachází na jednom z tamějších horských hřebenů jedno z vůbec nejkrásnějších měst regionu Umbria, městečko Panicale. Zdejší středověké cihlové domy jsou zde koncentrovány do soustředných kruhů "Borgo". Z paláce Palazzo Podestà ze 14. století je pak nádherný výhled na celé okolí.

Místo

Castiglione del Lago 43° 7' 39.1476" N, 12° 3' 24.6168" E
Location

Itálie, Malta na FB