Jste zde

Domů » Itálie

Toskánsko

Toskánská krajina
Autor: Tuscany

Ztělesněním veškeré touhy a snem všech milovníků Itálie je zcela jistě region Toskánsko. Harmonická krajina koupající se ve světle slunce, jež inspirovala staré mistry malířství k jejich brilantní práci.

Téměř všechny typy krajiny se dají najít v tomto regionu a ukazují se nám tu ve své nejlepší podobě. Z rozsáhlých pláží Marremma na jihozápadě se krajina prezentuje úrodnou rovinou řeky Arno a pak přechází do hustých lesů oblasti Garfagnana, na severu a severovýchodě je Pratomagno.

A samozřejmě nesmíme zapomenou na "klasické" Toskánsko ve středu a na jihu země, s jemně tvarovanými kopci, cypřišovými alejemi, vinnou révu a olivovníky.

V této krajině jsou malé romantické vesničky, okouzlující městečka a samozřejmě města plná kultury: Florencie, Siena, Lucca a Pisa, a to jsou jen ty nejznámější. Každé z nich je jiné a doslova dech beroucí, a pokud se týká bohatství uměleckých pokladů, zcela bezkonkurenční.

Neuvěřitelné bohatství kultury tady doslova zaskočí každého návštěvníka. Mnozí přijíždějí jako obyčejní turisté a odjedou jako milovníci Toskánska. Přijíždějí pak znovu a znovu, protože se nemohou nabažit bohatství zdejších kulturních a přírodních krás.

Přijíždějí znovu, protože Toskánsko nabízí příliš mnoho, než aby stačila jedna jediná návštěva, je toho až příliš mnoho pro jeden jediný lidský život!

Samotné město Florencie již bez jakéhokoliv přehánění zaujme mnohého cestovatele. Firenze, jak zní její italský název, je "perlou" Toskánska a kolébka renesance.

Jakési městské muzeum a pokladnice umění, a zároveň moderní, živé pulzující světové město, které láká k nakupování a k životu "Dolce Vita".

Podél toskánského pobřeží od města Pisa až po Grosseto je mnoho krásných pláží, kde můžete strávit dovolenou u moře. A komu dlouhá písečná pláž nestačí, může se vydat z poloostrova Monte Argentario Livorno nebo z Piombina na toskánské souostroví se známým ostrovem Elba.

Světově proslulý je Bistecca Fiorentina, steak z pravé svíčkové, který nesmí přijít na talíř s váhou menší než 500 g, a jež je připravován z bílého skotu z údolí Val di Chiana.

Světoznámá jsou samozřejmě zdejší špičková vína Chianti, bezkonkurenční Brunello di Montalcino a nezaměnitelné Vernaccia di San Gimignano.

Se svojí rozlohou 22 990 km2 je je pátým největším regionem Itálie. Z téměř 3,7 miliónu obyvatel žije velká většina v městských centrech.

Hlavním městem Toskánska je Florencie a administrativně se region dělí na deset provincií: Arezzo, Florencie, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato a Siena.

Část města Florencie
Autor: Tuscany
Toskánské vinice
Autor: Tuscany
Toskánsko - městečko Orvieto
Autor: Tuscany
Geografie: 

Místo

Šikmá věž v Pise 43° 43' 22.4004" N, 10° 23' 48.264" E
Location

Itálie, Malta na FB