Jste zde

Domů » Itálie » Ostrovy

Sicílie – jídlo a pití

Sicilské těstoviny Pasta alla norma
Autor: fugzu

Kuchyně italského ostrova Sicílie je skutečně vynikající. Oblíbené jsou zde především ryby a těstoviny s nejrůznějšími přísadami. Místní koření a jiné pochutiny pochází z nejrůznějších částí světa. Řekové sem přivezli víno a olivy, maurští dobyvatelé zase mandle, datle, citróny a cukrovou třtinu. Díky Španělům zde zase zdomácněla rajská jablíčka.

Překvapivou kombinací je v této oblasti salát z pomerančů, cibule a černého pepře, který se často servíruje jako předkrm. Ryby a mořské plody jsou na Sicílii velmi oblíbené. Ochutnat byste určitě měli mečouna, který se připravuje s cibulí, olivami a kapary. Také dokřupava ogrilovaný mořský jazyk s citrónovou šťávou a olivovým olejem je velmi chutný. Kdo má rád těstoviny, měl by ochutnat "Pasta alla norma", což jsou těstoviny s výbornou omáčkou z rajčat, lilků, česneku, bazalky a sýru ricotta.

Na tomto slunečném ostrově se daří šťavnatému ovoci jako jsou melouny, pomeranče nebo vinná réva. Určitě byste si neměli nechat ujít místní farmářské trhy, kde si tyto pochoutky můžete koupit čerstvé. Vynikající jsou zde místní mandle, pistácie, sušené ovoce a med.

Velmi známé a oblíbené je také sicilské víno. Místní specialitou je víno Marsala, které se třpytí jako slunce. Kvalitní je také silné červené víno Etna Rosso. Vinná réva pro jeho výrobu se pěstuje právě na svazích opky Etna.

Geografie: 

Místo

Etna 37° 45' 2.4552" N, 14° 59' 40.5096" E
Location

Itálie, Malta na FB