Jste zde

Domů » Itálie

Ravenna - historie a památky, 1. část

Ravenna - náměstí Piazza del Popolo
Autor: sincretic

Kdo ani během dovolené u moře nechce zapomenout na kulturu, v italském městě Ravenna se ocitne jistě na správném místě. Místo bylo dříve důležitým přístavem římské říše, císař Augustus zde nechal postavit v 1. století n. l. v nedaleké zátoce válečný přístav Portus Classis. Dnes je prostřednictvím kanálu Canal Candiano propojen přístav Porto Corsini s přímořským letoviskem Marina di Ravenna.

Zlatý věk zažívalo město v 5. a 6. století, kdy bylo jako město na laguně prakticky nedobytné z vnitrozemí. To se projevilo tím, že tohoto strategického umístění využil západořímský císař Honorius a roku 402 přeložil svoje sídlo z Milána právě do Ravenny a tak se Ravenna stala novou císařskou rezidencí. Od těch dob pak vzniklo v Ravenně mnoho pamětihodností, obdivovaných až do dnešních časů. Později se město dostalo do područí Benátek a poté (1509 - 1859) papežského státu.

Centrum města tvoří náměstí Piazza del Popolo, postavené Benátčany, které dnes představuje malebnou kulisu pro večerní procházky po městě. Zhruba 500 m severozápadně odtud stojí bazilika San Vitale, který vypadá z venku poněkud jednoduše, ale uvnitř uvidíte nádherné mozaiky v byzantském stylu.

Obecně je město známé svým uměním mozaiky, které tady zažilo největší rozkvět, který pak v Itálii znovu nastal až během benátské nebo normanské nadvlády na Sicílii. Za bazilikou narazíte na Mausoleo di Galla Placidia s nádhernými mozaikami, které jsou ještě o 100 let starší než ty v San Vitale.

Ravenna - jedna z ulic
Autor: sincretic
Ravenna - dóm
Autor: sincretic
Ravenna - Battistero Neoniano
Autor: sincretic

Itálie, Malta na FB