Jste zde

Domů » Itálie

Poloostrov Salento

Poloostrov Salento a kostel Santa Croce
Autor: fabcom

Salento je název 100 km dlouhého a 40 km širokého poloostrova na nejzazším jihovýchodě Itálie, často je označován jako podpatek "italské boty". Nachází se zde křišťálově čisté moře, modré nebe a letní horké slunce - a to vše tvoří krásné pobřeží plné zajímavých objevů. Skalnaté útesy s malými zátokami jsou okouzlující a střídají se s dlouhými písečnými plážemi, kde se velmi dobře budou cítit rodiny i s dětmi.

Administrativně patří k regionu Apulie a zahrnuje provincii Lecce, část Brindisi a Tarentu. Starší názvy pro poloostrov jsou Iapygia, Messapia, calabria a Sallentina. Nejjižnější bodem je Punta Ristola.
Nejvýznamnější města jsou Lecce, Brindisi a Otranto.

Provinčním hlavním městem je Lecce, které návštěvníky zaujme svou jedinečnou krásou, a to především milovníky baroka. Staré město bylo postaveno v období mezi 16. a 18. stoletím a je ovlivněno španělskými vlivy, představuje hravý a krásný barokní styl, a proto se místnímu stavebnímu slohu také říká barokní styl z Lecce.

Během procházky si můžete prohlédnout mnoho bohatě zdobených paláců a kostelů. Zejména kostel Santa Croce ukazuje množství výzdoby raného baroka s girlandami, andělíčky, zvířaty a démony. Stejně tak je bohatě zdobený i vnitřek budov. Koncem května se v rámci "Cortili Aperti" otevírá veřejnosti 15 nádherných panských sídel, a to alespoň na víkend.

Otranto je nejvýchodnějším městem v Itálii, které bylo již v dávných dobách důležitým přístavním městem. Zajímavá je tvrz z 15. století, postavená na ještě starších zbytcích staveb, je odtud krásný výhled na moře a okolí. Dále na jih je mys Capo d'Otranto, jehož členité pobřeží nabízí opět krásné výhledy a malé osamělé zátoky, ideální ke koupání.

Přes Capo Santa Maria di Leuca, jihovýchodní cíp Itálie, se poté dostanete až do Gallipoli, do starobylého malebného města, obklopeného plážemi. Název města pochází z řeckých slov Kalé polis, což se dá přeložit jako "Krásné město". Staré město se nachází na ostrově, který je mostem spojený s vnitrozemím.

Za vidění stojí malebné uličky nebo pevnost ze 16. století. Kolem roku 1500 byly postaveny kolem celého ostrova městské hradby, kterými je ostrov, po jejich rozšíření v 19. století, obklopen až do dnešních časů a lze se tudy procházet a užívat si dosytosti nádherný výhled.

Záliv Capo d'Otranto na poloostrově Salento
Autor: PongAccia
Zátoka v zálivu Capo d'Otranto na poloostrově Salento
Autor: PongAccia
Městečko Gallipoli na poloostrově Salento
Autor: 1ieve

Místo

Lecce 40° 21' 16.5528" N, 18° 10' 24.4848" E
Location

Itálie, Malta na FB