Jste zde

Domů » Itálie

Pisa, 2. část

Duomo di Santa Maria Assunta se stala vzorem pro pozdější stavby dalších katedrál, jako například ve městech Florencie a Siena, a již po mnoho století je považována za nejvíce monumentální budovu křesťanské historie.

Baptisterium

Stavba bývalé křtitelnice Battistero di San Giovanni byla zahájena v roce 1152 Diotisalvim jako doplněk ke katedrále v románském slohu, na kruhovém půdorysu po vzoru Anastasis rotundy Svatého hrobu v Jeruzalémě. Se svojí výškou 54 metrů a obvodem 107 metrů je největším baptisteriem v křesťanských dějinách.

Dají se tu objevit poměrně přesně přerušení práce (13. století), spodní patra jsou mnohem více v souladu s obvyklými postupy při stavbě katedrály, zatímco druhá stavební fáze, která pokračovala v horních patrech, obsahuje již prvky "moderního" gotického stylu. 55 m vysoký interiér disponuje vynikající akustikou, působivé jsou i mramorová křtitelnice od Guido Bigarelliho z Coma (1246) a volně stojící kazatelna od Nicoly Pisana (1260).

Na konci 12. století musela být z finančních důvodů stavba přerušena, v opláštění pokračoval teprve v roce 1260 Niccolo Pisano a v letech 1277-1284 Giovanni Pisano. Zatímco první úroveň je přizpůsobena stylu katedrály Santa Maria Assunta, ve druhém patře se pokračovalo v gotickém stylu.

Vnější část kupole, který částečně zakrývá vnitřní kupoli, byla postavena až roku 1358 Cellinem di Nese a Zibellinusem, architektem z města Bologna. Poté následovala stavba třetího vnějšího patra. V roce 1394 byla přidána kuželovitá kupole s malou klenbou, která přinesla budově dnešní celkovou výšku.

Hřbitov

Podle tradice stojí Camposanto Monumentale, tedy hřbitov, na půdě, která sem byla přivezena arcibiskupem Ubaldo Lanfranchim v 1203 z hory Golgota, kde byl ukřižován Ježíš Kristus. Důvod byl ten, aby mohli být občané Pisy pohřbíváni opravdu ve Svaté zemi.

Camposanto byla posledním stavebním komplexem z let 1277 – 1463, který byl postaven v toskánsko - gotickém stylu Křížové cesty. Mnoho místních šlechticů bylo pohřbeno v jeho starověkých sarkofázích. Stěny byly ve 14. a 15. století vyzdobeny díly slavných umělců, včetně fresek Taddeo Gaddiho a Benozzo Gozzoliho.

Muzea

V domě Museo dell'Opera del Duomo, na východním okraji náměstí Piazza del Duomo, je umístěno katedrální muzeum, kde jsou umístěna velká umělecká díla, včetně těch nejcennějších pokladů katedrály.

Muzeum Museo delle Sinopie se nachází na jižní straně náměstí Piazza del Duomo a můžete si tu prohlédnout rudě zbarvené skicy pro fresky na Camposanto, tzv. sinopie. Museo Nazionale di San Matteo na náměstí Piazza San Matteo, v areálu bývalého benediktinského kláštera, zahrnuje významné sbírky soch a obrazů z toskánské školy 12. – 15. století.

Geografie: 

Místo

Duomo di Santa Maria Assunta, Pisa 43° 43' 22.71" N, 10° 23' 45.5712" E
Location

Itálie, Malta na FB