Jste zde

Domů » Itálie

Pisa, 1. část

Italské město Pisa se Šikmou věží
Autor: nils.rohwer

Pisa je město v italském regionu Toskánsko, ležící v blízkosti ústí řeky Arno do Ligurského moře. Je to hlavní město stejnojmenné provincie a má téměř 90 tisíc obyvatel. Téměř polovinu z nich tvoří studenti, kteří zde chodí do prestižních škol jako je místní univerzita nebo Scuola Normale Superiore a Scuola Superiore Sant'Anna.

Většina návštěvníků zná pouze slavnou Šikmou věž, ale Pisa má mnohem více co nabídnout. Je to okouzlující univerzitní město s divukrásným starým centrem a s jednou z nejvýznamnějších uměleckých sbírek v Toskánsku v muzeu Museo di San Matteo.

Šikmá věž (italsky Torre pendente) spolu s katedrálou, baptisteriem a hřbitovem Camposanto Monumentale vytváří jedinečný soubor památek na Pizazza dei Miracoli (Náměstí zázraků). Místo tak pojmenováno italským básníkem Gabriele D’Annunzio (1863 - 1938), který byl mimo jiné přítelem diktátora Benita Mussoliniho.

Šikmá věž

Věž byla postavena v letech 1173 - 1372 a kvůli měkkému podloží se nahýbala již v začátcích své stavby, když se pokoušela vyrovnat se svou stále vzrůstající výškou. V roce 1991 byla věž pro veřejnost uzavřena a po zajištění technickými týmy byla znovu otevřena až zase od roku 2001. Podle propočtů vědců z místní univerzity je šikmá věž zázrakem, protože se měla již před několika staletími zřítit, při své šikmosti a hmotnosti.

Katedrála

Většina lidí ale zapomíná, že tato světoznámá věž je ve skutečnosti zvonicí nádherné katedrály Santa Maria Assunta, postavené po vítězství nad Saracény u Palerma na ostrově Sicílie, za pomoci získaných pokladů z této války. Katedrála kombinuje jako první italská sakrální stavba prvky románské baziliky s příčnou lodí a elipsovitou kopulí.

Se stavbou se začalo v roce 1063, a za účasti papeže Gelasiuse II. byla slavnostně otevřena roku 1118, i když ještě nebyla zcela dokončená. Na vnějších stěnách celé budovy můžete vidět mnoho vzájemně nesouvisejících postav. Důvod je ten, že byly znovu použity staré stavební materiály nebo materiály z dobytých měst.

V opravdovém úžasu budete stát před velkolepým průčelím, které při slunečním světle krásně září. Bylo vytvořeno koncem 12. století Rainaldem a ztělesňuje toskánské románské umění. Čtyři přes sebe položené sloupové galerie nabízejí pohled na mramorovou zeď za nimi a celé stavební dílo vypadá velmi elegantně.

Uvnitř si můžete prohlédnout pozlacený renesanční kazetový strop, volně stojící kazatelnu od Giovanniho Pisana, bronzový lustr, jehož kmitání bylo inspirováno Galileovými zákony kyvadla a krásné renesanční lavice na chóru. Sloupoví hlavní lodi pochází z antických časů a bylo do Pisy přivezeno jako válečná kořist.

Pisa - katedrála
Autor: electropod
Geografie: 

Místo

Šikmá věž, Pisa 43° 43' 22.8216" N, 10° 23' 46.7304" E
Location

Itálie, Malta na FB