Jste zde

Domů » Itálie

Piemont, 2. část

Krajina italského regionu Piemont

První označení Piemont pochází ze 13. století, zpočátku se jednalo jen o relativně malé území s prosperující vládou Savojského rodu, pod kterým se tento název později rozšířil na celý region.

Utrechtský mír ukončil roku 1713 válku o španělské dědictví a Španělé museli, mimo jiné, postoupit Sicilské království dynastii Savojských, kdy savojský vévoda získal královský sicilský titul. V roce 1718 se sloučilo území Sardinie a Piemontu a bylo vyhlášeno království. O 2 roky později vyměnili Savojci Sicílii za Sardinii.

Krátce po napoleonském obsazení v roce 1798 (po náročném zimním přechodu Napoleona Bonaparteho přes průsmyk svatého Bernarda) se Savojci stáhli na své panství v Sardinii. Následovala obnovená vláda rodu Savojského (1815 na Vídeňském kongresu) a roku 1861 byl korunován králem Victor Emmanuel II..

Když byla vyhlášena v roce 1946 Italská republika, byla také ukončena vláda Savojské dynastie. Nový region Piemont byl vytvořen teprve v 70. letech minulého století, a to díky regionálním volbám.

Památky a zajímavosti

Jelikož se italský region díky své zeměpisné poloze nachází mezi velkými evropskými mocnostmi, může se pochlubit dlouhou kulturní a historickou tradicí, která přinesla regionu nesmírnou rozmanitost uměleckých pokladů, hradů, zámků a poutních míst.

Mnoho známých staveb se nachází zejména v hlavním regionálním městě Turín, které bylo sídlem Savojské dynastie a prvním hlavním městem sjednocené Itálie. I dnes stále vykazuje kosmopolitní atmosféru, kde umění, kultura a architektura hrají velmi důležitou roli.

Barokní rezidence rodu Savojského jsou součástí světového kulturního dědictví UNESCO a jejich 18 km dlouhé arkády lákají za deštivého počasí k procházkám. Četné parky a kavárny, barokní náměstí a paláce, a v neposlední řadě také muzea s významnými uměleckými sbírkami dotvářejí jedinečnou atmosféru města Turín.

Navštívit můžete barokní palác Palazzo Reale, zajímavou stavbu Mole Antonelliana (slavný orientační bod ve městě) nebo kostel San Lorenzo. Zámek Palazzina di caccia di Stupinigi najdou milovníci umění asi 10 km jihozápadně od Turína.

Dalšími historickými zajímavostmi v regionu jsou bývalý cisterciácký klášter Santa Maria di Staffarda ve městě Revello nebo dobře zachovalý hrad Castello della Manta ze 14. století. Borromejské ostrovy jsou jednou z hlavních atrakcí jezera Lago Maggiore. Jeden z nich, Isola Bella, láká k návštěvě ostrovního paláce Palazzo Borromeo z období baroka s krásnou zahradou.

Geografie: 

Místo

Klášter Santa Maria di Staffarda 44° 43' 15.9924" N, 7° 26' 14.9892" E
Location

Itálie, Malta na FB