Jste zde

Domů » Itálie

Piemont, 1. část

Piemontské jezero Lago d’Orta v Itálii
Autor: Riessdo

S rozlohou téměř 25.400 km2 je region Piemont (v překladu "Na úpatí hor") po ostrově Sicílie druhým největším regionem v Itálii. Má přibližně 4,3 miliónu obyvatel a jeho hlavním městem je Turín. Region je rozdělen do osmi provincií: Torino, Alessandria, Asti, Cuneo, Novara, Biella, Verbano-Cusio-Ossola a Vercelli.

Do oblasti také spadá nejvyšší hora Itálie - Mont Blanc. Region hraničí na severu se Švýcarskem, s Francií na západě, na jihu s Ligurií, na jihovýchodě s Emilií - Romagnou a s Lombardií na východě. Největší města s nejvíce obyvateli leží v údolí Pádu.

Masová vlna cestovního ruchu v 60. a 70. letech minulého století se z velké části regionu naštěstí vyhnula a na rozdíl od jiných italských regionů nijak neovlivnila místní životní úroveň ani kvalitu života.

Tento italský region je ale v posledních několika letech "v módě", přispěly k tomu přímo obrovskými rozměry v roce 2006 zimní olympijské hry v Turíně, a tak celý trh cestovního ruchu v regionu udělal obrovský skok kupředu. Přesto ale ve srovnání s ostatními regiony v Itálii, pořád ještě pro turisty není příliš rozvinutý.

Oblasti

Nejznámější část regionu se pravděpodobně nachází kolem jezera Lago Maggiore, je charakteristická zejména svěží středomořskou krajinou s pozadím úchvatných hor. Nedaleko se také nachází zajímavé jezero Lago d’Orta. Také oblast Langhe v jihovýchodní části je poměrně známá, a sice díky světově proslavenému vínu Barolo, které se tu pěstuje.

Ale Piemont se rozprostírá na území od alpských údolí na severu přes obrovskou pádskou nížinu, kde je rozsáhlá oblast pěstování rýže kolem Vercelli, až do krásné kopcovité krajiny Langhe a Monferrato, kde pak přechází do Ligurských Apenin.

Alpskými údolími Sasa, Pellice a Chisone zčásti začíná horský masiv Monte Rosa, kde si přijdou na své hlavně milovníci zimních sportů, stejně jako turisté, horolezci a vyznavači jízdy na horských kolech. Rozsáhlá a dobře udržovaná síť sjezdovek v regionu byla také jedním z důvodů, že bylo městu Turín (s lyžařskými středisky Sestriere, San Sicario, Oulx, Sauze d'Oulx a Bardonecchia) uděleno právo pořádání zimních olympijských her v roce 2006.

Rýžová pole v okolí Vercelli a Novary v údolí Pádu vytvářejí tu největší oblast pěstování rýže v Evropě a nabízejí skutečnou mozaiku tvarů a barev. V závislosti na ročním období dostávají přednost zelené nebo žluté tóny, zatímco během záplav se celé údolí rýžových polí ukazuje jakoby v nějakém stříbrném zrcadle.

A konečně se před vámi objeví kopcovitá oblast vinařského centra Langhe, kde vyrábějí jedno z nejlepších vín na světě, a kde se "dobývají" lahodné bílé lanýže z Alby. Dalšími zajímavými místy jsou Roero a Monferrato se sady, vinicemi a zeleninovými zahradami, či malebné městečko Monferrato.

Dějiny

Nezávislá historie regionu začala odchodem Římanů po rozpadu římského impéria, v 10. století byl region napaden Araby. V průběhu let si šlechtická dynastie Savojských podmanila piemontské markrabství, v měnících se spojenectvích byl region "jablkem sváru" mezi Francií a Habsburky.

Piemont - jedna z ulic města Orta San Giulio
Autor: Riessdo
Geografie: 

Místo

Jezero Lago d’Orta, Piemont 45° 47' 46.3668" N, 8° 23' 59.8164" E
Location

Itálie, Malta na FB