Jste zde

Domů » Itálie

Palermo, 2. část

Sicilské město Palermo s katedrálou
Autor: mauro

Jádrem paláce je kaple Cappella Palatina, postavená v letech 1132 - 1140, je to doslova "perla" arabsko-normanského umění. Uvidíte v ní bohatě zdobené stěny a stropy, světlé mozaiky s výjevy ze Starého a Nového zákona nebo arabské prvky, jako např. maurský strop, nádherné umělecké dílo, které je atraktivním kontrastem k relativně prostému exteriéru.

Svojí rezidenci tu pak měl i císař a král Fridrich II. Štaufský a také španělští místokrálové. Dnes je mohutná stavba sídlem sicilského regionálního parlamentu.

Těsně před Normanským palácem uvidíte na pravé straně mohutnou katedrálu, nejvýznamnější církevní stavbu v Palermu. Její stavba byla zahájena v roce 1185, v průběhu staletí ale prodělala několik změn. Zcela dokončena byla teprve nasazením barokní kopule v 18. století a přeměnou interiéru na klasicistní.

Hlavní atrakcí, a to zejména pro návštěvníky z Německa, jsou královské a císařské hrobky v pravé lodi katedrály. Jsou zde pohřbeni králové Fridrich II. Štaufský (stejně jako jeho matka Konstancie Sicilská), Jindřich VI. Štaufský a Roger II. Za vidění ale stojí také krypta a klenotnice.

Nedaleko od katedrály najdete kostel San Giovanni degli Eremiti s nápadnou červenou maurskou kopulí a venkovní krásnou zahradou. Od 6. století tady stával benediktinský klášter, který byl později přeměněn Normany v mešitu.

Současnou stavbu nechal postavit Roger II. krátce po svém jmenování králem Sicílie v letech 1132 - 1134, jako součást prvního římskokatolického kláštera na Sicílii. Byla při ní použita směsice stavebních stylů s arabskými a normanskými prvky.

Od srdcem starého města Quattro Canti se můžete pohodlně přesunout k náměstí Piazza Pretoria s kašnou Fontana Pretoria a palácem Palazzo Pretorio (zvaný také Palazzo Senatorio), kde je dnes umístěná radnice. Stavba původně pochází z 15. století, ale později byla několikrát přestavěna a rozšířena. Jeho současná podoba byla dokončena v 19. století.

V blízkosti se nacházejí i některé další, opravdu pozoruhodné církevní stavby: Barokní kostel San Giuseppe dei Teatini (postavený 1612 - 1645), kostel Santa Caterina ze 16. století s renesanční fasádou, normanské kostely La Martorana a San Cataldo na náměstí Piazza Bellini anebo dominikánský kostel San Domenico na stejnojmenném náměstí.

Další zajímavosti

Z Corso Vittorio Emmanuele se přes mosty Porta di Ferro nebo Porta Judaica dostanete k části Giudecca, k palermské židovské čtvrti.

Palermo má také skvělé a velké trhy, které se rozprostírají přes silnice a uličky staré části města. Největším a nejznámějším trhem s potravinami je Mercato della Vucciria (krátce La Vucciria). Původně to byl řeznický trh, ale později zde přibyly i stánky rybářů a zemědělců.

Mercato Ballarò je zase převážně ovocný a zeleninový trh na Mercato del Capo, kde se ale kromě čerstvých potravin nabízí i oblečení. Kromě toho můžete navštívit noční trh Il Borgo, který se považuje spíše za pouliční festival než za tržnici, a je známý pro svůj čilý ruch.

Palermo na pobřeží ostrova Sicílie
Autor: Xerones
Sicilské město Palermo s kaplí Capella Palatina
Autor: Chris

Místo

Katedrála v Palermu 38° 6' 50.4936" N, 13° 21' 21.6252" E
Location

Itálie, Malta na FB