Jste zde

Domů » Malta

Ostrov Gozo

Gozo - jeden ze zálivů
Autor: Andrew3000

Gozo je druhý největší ostrov v souostroví Malta. Leží asi 6 km severozápadně hlavního ostrova, jeho rozloha je 67 km². Na délku má nejvíce 14 km a pobřeží je dlouhé 43 km. V jeho západní části se nachází nejvyšší vrchol s výškou 176 metrů. V celkem 14 ostrovních obcích žije dohromady asi 31 tisíc obyvatel, z toho nejvíce v hlavním městě Victoria (asi 6 800).

Ostrov Gozo je sice malý, je zde toho ale hodně k vidění a můžete tu podnikat spoustu věcí. Již při příjezdu vám bude jasné, proč je tento ostrov tak kouzelný, vyzařuje z něj nádherný klid. Dokonce i na hlavní ulici s mnoha obchody v hlavním městě Victoria i v přístavu, kam každý den připlouvají rybářské lodě s čerstvými rybami.

Gozo není moc hustě osídlené, malé vesničky se nacházejí i na nejvyšších vrcholech ostrova. Nádherné pobřeží s písečnými i kamenitými plážemi a křišťálově čistou vodou přímo vybízí k odpočinku a nic nedělání.

Na ostrově byste určitě měli navštívit jeho hlavní město Victoria, které bylo v roce 1897 pojmenováno podle anglické královně Victorie. Mnoho místních obyvatel ale město nazývá jeho původním jménem – Rabat (v překladu to doslova znamená "město").

Uprostřed obchodního centra se nachází městský trh, známý jako It – Tokk na náměstí Independence Square, a citadela (také známá jako Gran Castello nebo Cittadella). Tato strategicky postavená citadela pochází z období středověku a sloužila Johanitům k ochraně místních obyvatel.

Po mnoho staletí hledali na Gozu útočiště piráti a korzáři. Při hledání potravin a čerstvé vody často zničili velké části ostrova. Mnohokrát také zajali místní obyvatele a poté je prodávali jako otroky. Aby se tomuto nepříjemnému osudu vyhnuli, při nahlášení příjezdu pirátů se schovávali na nejvyšším místě na ostrově přímo uprostřed ostrova.

Gozo - část kamenitého pobřeží
Autor: Andrew3000
Gozo - nejstarší stojící chrám světa Ggantija
Autor: Andrew3000
Geografie: 

Itálie, Malta na FB