Jste zde

Domů » Malta

Ostrov Comino, 1. část

Ostrov Comino - Modrá laguna
Autor: Shepard4711

Comino je malý a poněkud neúrodný ostrov mezi ostrovy Malta a Gozo, je nejmenším obydleným ostrovem maltského souostroví. Jeho jméno v překladu znamená "Kmín" a toto koření je vlastně jednou z mála rostlin, které tu vůbec rostou. Administrativně ostrov patří k obci na jihovýchodě Goza, Ghajnsielem.

Na Comině dnes žije jen hrstka hlášených obyvatel, dva místní hotely jsou otevřeny pouze během letních měsíců. Navštívit můžete vedle jedné kaple už jen strážní věž velmistra rytířů Alofa de Wignacourta, která byla postavena v roce 1618.
Přesto ostrov stojí za návštěvu, a to i z důvodu, že zde není žádný automobilový provoz. Moře kolem ostrova nabízí velmi krásné koupání a potápění. Jeho rozloha činí asi 3 km2, pobřeží téměř všude spadá příkře do moře a je protkáno četnými jeskyněmi.

Výstavba na ostrově se skládá ze stejnojmenného hotelu u zátoky San Niklaw Bay na severu, rekreačních bungalovů s apartmány, malého kostela Annunciation Church u zátoky Santa Marija Bay na severovýchodě, policejní stanice, věže Santa Marija Tower a bývalé karanténní stanice, ve které žijí tři stálí obyvatelé.
Hotel provozuje během sezóny trajektovou dopravu do přístavů Mgarr na Gozo a Cirkewwa na Maltě. Ostrov je také v létě oblíbeným cílem výletních lodí z maltského města Sliema.

Jak už bylo napsáno na začátku, vegetace je tu řídká. Občas se setkáte s nízkými borovicemi a oleandry, pouze keře agáve a opuncie tu dosahují normální velikosti. Pokud je zima více deštivá, může být země bohatě pokrytá vřesem, tymiánem a různou trávou. Kromě toho je Comino útočištěm pro ptáky.

Comino bylo osídleno již v době bronzové, na západním pobřeží byly objeveny hroby z punsko-fénického období. Ve středověku tu žilo až 200 lidí a pěstoval se zde kmín. V té době byl ostrov také základnou pirátů, kteří na pobřeží plném jeskyní nacházeli mnoho skvělých úkrytů. Vyhnáni byli začátkem 17. století Johanity.
Jejich velmistr Alof de Wignacourt nechal v roce 1618 vybudovat strážní věž stavitelem Vittorio Cassar, která se dnes jmenuje Santa Marija Tower. Na obranu proti Turkům byla obsazena 130 vojáky a vybavena 18 děly.

Ostrov také sloužil jako hromadné vězení v 16. a 17. století. Po porážce napoleonské armády tu nechal Angličan Lord Nelson "dusit" více než 2000 vězňů, než jim konečně bylo dovoleno vrátit se do svých domovů.
Dokonce tu ještě dnes stojí nemocnice vybudovaná Angličany během první světové války. Byli v ní ošetřováni vážně zranění vojáci, ale také zde byli izolování ti vojáci, o kterých se myslelo, že jsou nakaženi morem.

Ostrov Comino - farní kostel
Autor: Shepard4711
Geografie: 

Místo

Hotel Comino, San Niklaw Bay 36° 1' 2.2836" N, 14° 19' 44.9652" E
Location

Itálie, Malta na FB