Jste zde

Domů » Itálie

Milán

Milánské náměstí Piazza del Duomo
Autor: Bernt Rostad

Milán (italsky Milano) je s přibližně 1,3 miliónu obyvatel druhé největší město v Itálii, zároveň je to hlavní město regionu Lombardie, stejně jako provincie Milano.

Město, které bylo původně založeno jako keltské osídlení, zažilo rychlý růst v období Římské říše. Město Milán bylo ve své historii pod vlivem německých, francouzských i rakouských císařů, a stal se po sjednocení Itálie největším průmyslovým městem v zemi.

Dnes je italskou metropolí v oblasti kultury, médií a módy, univerzitním městem a mezinárodním finančním centrem jako sídlem italské burzy cenných papírů. Díky historicky významným stavbám a různým kulturním pokladům láká k návštěvě milióny turistů ročně.

Veletržní město Milán je díky své výhodné poloze v severoitalské Pádské nížině dopravním uzlem železniční a dálniční sítě, a druhým největším leteckým dopravním uzlem Itálie se třemi mezinárodními letišti.

Dnes je Milán hlavním městem módy (zejména prêt-á-porter) a designu. Největší módní domy a ateliéry všech známých a inovačních módních návrhářů a designérů jsou v místní módní čtvrti Quadrilatero della Moda.

Obzvláště kolem ulic Via della Spiga, Via Montenapoleone a Via Sant'Andrea narazíte na obchody slavných názvů bezprostředně vedle sebe. Také městská čtvrť Brera kolem Via Brera je doslova plná módních butiků, obchodů a galerií.

Chcete-li ovšem získat zajímavý první dojem z Milána, měli byste se nejprve svézt zdejší tramvají. Nejlépe se k tomu hodí (kromě desítek dalších linek) linka č. 1, která vede od vlakového nádraží přes Centro Storico na Piazza Cairoli a na Castello Sforzesco.

Oblíbenou procházkou je cesta od katedrály podél Corso Vittorio Emanuele, které je skutečným centrem města, pěší zónou a místem setkávání pro místní obyvatele i návštěvníky. Pak se vydejte podél Via Bagutty (v dubnu a říjnu se tu konají tradiční výstavy umění pod širým nebem) k módní čtvrti.

Městská čvtrť Navigli vyzařuje opravdu zvláštní kouzlo - malé kanály jsou lemovány malými domky, stylovými restauracemi, galeriemi, butiky a obchůdky se starožitnostmi. Stojí za to se tudy projít, posedět v kavárně a vychutnat tu zvláštní atmosféru.

Objevte i vy díky procházkám po starém městě rozmanitou krajinu tohoto města, jeho klidná zákoutí i rušné trhy na náměstích, noblesní průčelí městských domů, nekonečné řady elegantních butiků a obchodů, restaurací, módních barů, bister a kaváren.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na umění a kulturní poklady za stovky let existence tohoto města s muzei a galeriemi, impozantními paláci, kostely, slavným Dómem, symbolem města, a v neposlední řadě operou La Scala, mnohými považovanou za nejlepší operní dům na světě.

Pinacoteca di Brera, která je umístěna v barokním paláci Palazzo Brera, je považována za nejvýznamnější uměleckou galerii v Miláně. Zahrnuje především různorodou sbírku lombardských umělců a je také prezentací umělecké akademie Accademia di Brera.

Castello Sforzesco je největším muzejním komplexem ve městě s devíti muzeí a galeriemi. Sbírka obrazů Pinacoteca del Castello Sforzesco je věnována dílům od patnáctého do osmnáctého století (Tiziano nebo Tintoretto).

Vynikajícími exponáty jsou Michelangelova poslední socha Pietà Rondanini nebo Codex Trivulzianus, sbírka vzácných rukopisů Leonarda. Dalšími muzei v komplexu jsou Muzeum antické kultury, Archeologické muzeum, Egyptské muzeum, Muzeum hudebních nástrojů anebo Muzeum nábytku.

Katedrála Duomo di Milano
Autor: Bernt Rostad
Muzejní komplex Castello Sforzesco
Autor: Bernt Rostad
Milánský kanál Naviglio Grande
Autor: Bernt Rostad
Geografie: 

Místo

Castello Sforzesco, Milán 45° 28' 13.5696" N, 9° 10' 46.0776" E
Location

Itálie, Malta na FB