Jste zde

Domů » Itálie

Marche - informace

Marche, Itálie a Malta

Region Marche se rozkládá ve střední Itálii, mezi Apeninami a Jaderským mořem. Na severu hraničí s regionem Emilia Romagna a republikou San Marino, na jihu ho chrání Abruzzo, na západě se nachází Toskánsko, Umbrie a Lazio. Region má rozlohu 9 694 km² a žije zde přes 1,5 milionu obyvatel. Marche se skládá z provincií Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata a Pesaro-Urbino.

Z pěti provinčních hlavních měst je asi nejzajímavější Urbino. Jen velmi málo se v tomto městě změnilo od té doby, kdy zde v 15. století panoval vévoda Federico da Montefeltro. Na jihu regionu leží provinční hlavní město Ascoli Piceno, jeho mramorem zdobené náměstí je považováno za jedno z nejkrásnějších v celé Itálii. Hlavní město celého regionu Ancona má nejen památky, ale také největší trajektový přístav, odkud jezdí lodě do bývalé Jugoslávie, Řecka a Turecka.

Pesaro je nejen okouzlující přímořské letovisko, ale také prosperující obchodní město s dobrými obchody, krásnými plážemi a čerstvými rybami. Poslední provinční hlavní město je Macerata, známé pro každoroční operní festival pod širým nebem v amfiteátru.
Za návštěvu stojí také mnoho městeček ve vnitrozemí např. Jesi, Cingoli, Recanati, Cagli, Camerino anebo Fermo.
Ze všech přímořských letovisek je asi nejhezčí Sirolo na poloostrově Conero.

Kdo chce mít hodně slunce, vyrazí do Marche nejlépe mezi polovinou července a polovinou srpna, kdy je zde nejteplejší počasí. Pokud horko rádi nemáte, jsou ideální měsíce k návštěvě květen, červen a září. Pokud zaprší, obvykle jen krátce.
Nejvíce srážek je od poloviny února do poloviny dubna a od půlky října do půlky prosince. Především na horách jsou pak vlhké a mlhavé dny. Může se i hodně ochladit, a to především když fouká od severu Transmontana.

Region Marche a jeskyně
Geografie: 

Itálie, Malta na FB