Jste zde

Domů » Itálie

L'Aquila, 2. část

L'Aquila - bazilika Bernardina
Autor: wolfango

Hodně silné zemětřesení bylo v roce 1703, zničilo téměř celé město. Jeho rekonstrukce přinesla architektonickou revoluci a středověké jádro města bylo nahrazeno stavbami vrcholného baroka. Tyto barokní památky dodnes lákají každoročně velké množství turistů, kteří tu mohou zažívat opravdu jedinečný kulturní zážitek.

Po spojení s královstvím Itálie v roce 1861 ekonomický vývoj regionu Abruzzo pozastavil a region se stal oblastí emigrantů. Teprve po druhé světové válce se dal opět ekonomický boom do pohybu.

Památky

V centru města najdou milovníci umění snad v každém koutě alespoň nějakou malou pamětihodnost: Kostely a fresky z období středověku, renesance a baroka, okouzlující nádvoří, arkády, palác Palazzi Nobiliari anebo panská sídla (Palazzo Centi, Palazzo Dragonetti, vila Buccio di Ranallo, Palazzo Alfieri a další).

V historickém jádru můžete také obdivovat hodně středověkých budov, stejně jako stavby z raného novověku. Například monumentální hrobku svatého Bernardina Sienského s fasádou z roku 1525.

Bazilika Bernardina, a mnoho dalších zajímavostí, bylo zemětřesením z roku 2009 vážně poškozeno. V ten samý den ale slíbil prezident banky Banca Monte dei Paschi di Siena, Giuseppe Mussari, financování obnovy.

Pod starým městem leží hrob papeže Celestýna V., přesněji v kostele Santa Maria di Colle Maggio před branami města. Celestýn si zde údajně před papežskou volbou zřídil místo pro rozjímání a tady byl také korunován.

Pevnost Forte Spagnolo z období vlády Karla V. byla kdysi ochrannou tvrzí proti povstalcům z L' Aquily, dnes v ní sídlí Národní muzeum s antickým a sakrálním uměním, stejně jako s mamutí kostrou.

U jedné ze starých městských bran najdete fontánu Fontana delle 99 Cannelle, jejíž původ sahá až do roku 1272. Trubky (93 z nich je opatřeno maskami) symbolizují pevnosti, které se spojily s městem L' Aquila.

Kašna byla obnovena po závažném poškození při zemětřesení roku 2009 a dne 16. prosince 2010 byla předána veřejnosti jako první obnovená památkou ve městě.

Asi 9 km od města můžete navštívit ruiny antického města Amiternum, které bylo dobyto v roce 293 př.n.l. Římany. Mezi nejlépe zachovalé památky patří amfiteátr a divadlo .

K městu L' Aquila patří také obec Bazzano, kde si můžete prohlédnout kostel Santa Giusta, který byl založen již v 9. století. Fasáda pochází z roku 1238, později došlo k několika změnám. Okno nad portálem získalo dnešní podobu až v době baroka.

L'Aquila - vnitřek baziliky Bernardina
Autor: Flavia 2.0
L'Aquila - pevnost Forte Spagnolo
Geografie: 

Místo

Bazilika, L'Aquila 42° 20' 33" N, 13° 24' 16.5492" E
Location

Itálie, Malta na FB