Jste zde

Domů » Itálie

L'Aquila, 1. část

Italské město L'Aquila

L'Aquila (v překladu "Orel") je hlavním městem regionu Abruzzo v Itálii, ve kterém žije necelých 70 tisíc obyvatel. Najdete ho asi 120 km severovýchodně od Říma a 105 km západně od města Pescara.

Italské město bylo ještě nedávno nádherným městem kultury. Až do dubna 2009 bylo zářivým regionálním hlavním městem s čilým kulturním životem, krásným barokním starým městem a s nádhernými historickými památkami.

Ohnisko zemětřesení, které dne 6. dubna v 3:32 hodin v noci otřáslo celou oblastí, se nacházelo pouhých 5 km jihozápadně od centra města a mělo sílu 5,8 stupně podle škály Richterovy stupnice.

Zemětřesení zmařilo asi 300 životů a přibližně 30 tisíc lidí zůstalo bez domova ve stanových městečcích a hotelech na pobřeží Jaderského moře, kde nalezli nouzové ubytováni. Celkem bylo poškozeno tímto zemětřesením na 15 000 domů.

Ještě několik měsíců po ničivém zemětřesení zůstala někdejší kulturní metropole stále jakýmsi městem duchů. Dnes našlo mnoho z bývalých obyvatel domov v narychlo postavených obydlích v okolí, staré město zůstalo ovšem prázdné.

Podle prvotních odhadů historiků umění a architektů bude trvat nejméně deset let, než se Centro Storico zaskví opět ve své staré kráse.

Historie

Město bylo založeno v roce 1230 z vůle římského císaře Fridricha II. Štaufského jako záštita proti papežskému státu. Roku 1254 byla dokončena jeho stavba pod vedením Fridrichova syna Konráda IV. Štaufského.

Městská zeď byla kompletně postavena v roce 1316. Město se brzy stalo jedním z nejdůležitějších měst Neapolského království.

V 15. století zde žilo asi 8000 obyvatel, bylo nejdůležitější pevností v Neapolském království a stalo se centrem renesance. V roce 1528 si město podmanil španělský král Karel V. Habsburský.

Město se ale vzbouřilo proti cizí vládě. Pro zachování své moci a na ochranu před nespokojenými obyvateli, postavili Španělé mocnou pevnost. Dnes je tato pevnost, která přežila dlouhá staletí ve velmi dobrém stavu, sídlem Národního muzea Abruzzo a slouží jako kulisy pro koncerty.

L'Aquila rychle zbohatla díky obchodu se šafránem, kterému se dobře daří v regionu Abruzzo ještě dnes. Město postihlo v jeho celé historii několik vážných zemětřesení, v letech 1315, 1349, 1461 a 1703.

Geografie: 

Místo

Pevnost Spagnola, L'Aquila 42° 21' 13.104" N, 13° 24' 18.3276" E
Location

Itálie, Malta na FB