Jste zde

Domů » Itálie

Langhe

Italská oblast Langhe

Langhe je oblast v severní Itálii, v regionu Piemont. Rozkládá se mezi horním údolí Pádu nedaleko Turína a Ligurskými Alpami, a patří k provinciím Cuneo a Asti.

Oblast je rozdělená do tří částí: Bassa Langa, severozápadně od Belbo, se zvlněnými kopci, na kterých se pěstuje především hroznové víno​​. Tady se vyrábějí světově proslulá červená vína jako Barolo, Barbera a Barbaresco.

Druhou částí je Alta Langa, jihovýchodně od Belba, která má vyšší kopce a drsnější klima. Tady se zase pěstují lískové oříšky. Poslední částí, v jižní polovině provincie Asti, je tzv. Langa Astigiana. Největším městem celé oblasti je Alba, známá jako "hlavní město lanýžů".

Langhe je malebná oblast s mírně zvlněnými kopci, nekonečnými vinicemi, malými vesničkami a starými pevnostmi. Nejvhodnější dobou k návštěvě je určitě podzim, kdy probíhá sklizeň vína a začíná se s lisováním, kdy také začíná lanýžová sezóna a celá země se proměňuje v nádherné moře barev.

Alba

Město Alba leží asi 50 km jižně od Turína na řece Tanaro. Je to největší město v Langhe a nachází se 60 km severovýchodně od hlavního města provincie Cuneo. Centrum středověkého města tvoří náměstí Piazza di Risorgimento (označované také Piazza Duomo), kde stojí radnice a katedrála.

Lanýže

Na nádvoří kostela S. Maria Maddalena na Corso V. Emanuele II. se pravidelně konají o říjnových nedělích slavné lanýžové trhy. Kdekoliv v Albě si můžete koupit ve speciálních obchodech tuto lahůdku, ale lanýže z trhu jsou dozajista ty nejčerstvější.

Lovci lanýžů vyhledávají své poklady v Itálii za vydatné pomoci psů, nikoliv tedy s prasaty, jak je tomu ve Francii. Lovci lanýžů tuto skutečnost odůvodňují tím, že psi nikdy lanýže nesežerou, ale prasata ano.

Známá je také zábavná podívaná Giostra degli Asini první neděli v říjnu. Jedná se o oslí závod, který je tady organizován jako parodie známé Palie z Asti a vede po ulici Via Vittorio Emanuele, centru kulturního života v Albě s krásnou barokní architekturou.

Okolí Alby

V okolí Alby narazíte na malebné vesnice, z nichž všechny samy o sobě stojí za výlet. Grinzane Cavour je městečko s rozsáhlým zámkem ze 13. a ze 17. století, Enoteca Regionale nabízí ochutnávky vín, středověká Serralunga je zase mohutný hrad (postavený v roce 1340).

V Alta Langa je v nádherné poloze ležící obec Bossolasco s nádherným výhledem a s palácem Palazzo del Caretto ze 17. století. V neposlední řadě se vám představí malebné Murrazzano se středověkou kulisou před vrcholky přímořských Alp.

Na západním okraji Piemontu leží na náhorní rovině Cuneo, které bývalo kvůli své strategické poloze v 16. a v 18. století často centrem lítých bojů. Centrum města rozhodně stojí za vidění, zejména náměstí Piazza Galimberti, pojmenované po vůdci protifašistického hnutí odporu Tancredim Galimbertim, zastřeleném fašisty.

V okolí stojí za návštěvu také např. Mondovi, kde mají zvláštní zubačkovou dráhu, spojující dvě místní části ležící v různých výškových úrovních. Limone Piemonte je oblíbeným místem milovníků zimních sportů, nachází se v nadmořské výšce 1000 m a je tady celkem jistota přítomnosti sněhu.

Geografie: 

Místo

Piazza Duomo, Alba 44° 42' 2.1348" N, 8° 2' 9.5748" E
Location

Itálie, Malta na FB