Jste zde

Domů » Itálie » Italská jezera

Lago di Como, 2. část

Italské jezero Lago di Como s obcí Bellagio
Autor: David Spender

Krásné vily ve městě jsou především z neoklasicistního období. Můžete se tu vydat i na projížďku ozubnicovou železnicí do Brunate, odkud se můžeme potěšit panoramatickým výhledem na město a jezero Lago di Como.

Pokud se vypravíte po klikaté cestě na sever, nabídne se vám překrásný výhled na jezero a okolní hory. Podél pobřeží stojí majestátní vily, například Villa d'Este v Cernobbio, která sloužila po více než 100 let jako jeden z nejexkluzivnějších hotelů v Evropě.

Jen kousek za městečkem Tremezzo pak stojí slavná Villa Carlotta z 18. století, v níž je dnes zřízeno muzeum s obrazy a sochami Lombardské školy a sochy od Antonia Canovy.

Na opačné straně, téměř na špičce, která dělí jezero na část náležející k městům Como a Lecco, se pak nachází Bellagio - místo, které doslova uchvátí každého návštěvníka. Kromě historického centra města s úzkými uličkami a mnoha krásnými butiky, tady můžete obdivovat např. nádherné parky u elegantních panských sídel.

Aristokracie z Lombardie si tady vytvořila v 18. a 19. století malý ráj. Park náležející k Ville Melzi je prvním italským příkladem anglické zahrady u jezera. Jsou zde i neoklasicistní vily zdobené freskami a štukovou výzdobou z 19. století a s původním nábytkem.

Kousek dál od Bellagia se nachází nádherná Villa Serbelloni z 18. století, z jejíhož parku je fantastický výhled na jezero. Vila byla postavena na troskách vily Plinia mladšího. Dnes v něm sídlí nádherný pětihvězdičkový hotel, který již hostil mnoho slavných osobností a politiků.

Severní část jezera Lago di Como je charakterizována silnými kontrasty. V těchto místech se jezero jakoby fjordovitě zařezává hluboko do okolních hor. Nad břehem jezerem se tyčí vrchol Monte Legnone do výšky více než 2.400 metrů. Oblíbeným místem je pak Lago Alto, kam jezdí milovníci vodních sportů a plachtění, protože tam panují ty nejlepší povětrnostní podmínky.

Gravedona se nachází v malé zátoce na severním břehu jezera a proslavila se kaméliemi. Byla založena již Římany a v období středověku byla jedním z náboženských center celého regionu. V malebném starém městě je proto mnoho kostelů, včetně románského kostela Santa Maria del Tiglio, jehož zvonice z 12. století pamatuje ještě Gravedonu jako svobodný městský stát.

Východní pobřeží Lago di Como je poněkud klidnější a tišší než západní část. Vyplatí se vám i malá zajížďka k velkému cisterciáckému opatství Abbazia di Piona ze 13. století, ležícímu na krásném místě u jezera.

V klášterním kostele, postaveném v roce 1138, jsou k vidění fresky ze 13. století a malá křížová cesta je bohatě zdobená vyřezávanými zastaveními. V samém středu území leží jakýsi uzlový bod všech plaveb po jezeře, Varenna, živé letovisko se středověkými kořeny.

Geografie: 

Místo

Villa Melzi, Bellagio 45° 58' 44.1156" N, 9° 15' 11.0628" E
Location

Itálie, Malta na FB