Jste zde

Domů » Itálie

Kampánie

Kampánie a pobřeží

Kampánie je region na jihu Itálie, je jejím čtvrtým nejjižněji položeným regionem. Rozkládá se na západě a jihozápadě Tyrhénského moře, které je součástí moře Středozemního. Hraničí s regionem Lazio na severovýchodě, Molise na severu, Apulie na severovýchodě a s Basilicatou na východě.

Kampánie (italsky Campania) je region na západní straně italského pobřeží s téměř 6 miliony obyvatel a jeho celková rozloha činí 13 595 km². Hlavním městem je Neapol, kde žije nejvíc obyvatel. Region se skládá z provincií Avellino, Benevento, Caserta, Neapol a Salerno, jejímiž metropolemi jsou stejnojmenná města.

Mezi nejdůležitější kampánská města patří kromě Neapole například Avellino, Contursi Terme, Maiori a Paestum. K regionu patří také ostrovy Capri, Ischia, Nisida, Procida a Vivara.
Mezi turisticky nejnavštěvovanější místa patří slavné archeologické vykopávky Pompeje a Herculaneum, a také letovisko Amalfi na pobřeží.

Mezi městem Paestum a údolím Vallo di Diano se nachází národní park Cilento, kde najdete například významné antické přístavní město Elea (Velia) anebo klášter Certosa di Padula. Park byl proto v roce 1998 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Kampánie a pobřeží
Geografie: 

Itálie, Malta na FB