Jste zde

Domů » Itálie

Kalábrie a architektura

Kalábrijská architektura s muzeem ve městě Reggio di Calabria

Kalábrie je místem sloučení různých kultur. Její architektura se inspirovala nejen řeckým stylem a tradicí, ale také se motivala od národů Normanů, Římanů, Byzantinců a etruské civilizace. Zbytky antických staveb je možné si prohlédnout a obdivovat v místech Lokroi a Sybaris, kde se nacházejí nejrozsáhlejší vykopávky v regionu Kalábrie.

Některé architektonické fragmenty je možné shlédnout také v národním muzeu Museo Nazionale della Magna Grecia ve městě Reggio di Calabria, které bylo navržené italksým architektem Marcello Piacentini. Z období Byzanské říše zůstaly zachovány některé kostely, ke kterým patří například kostel Cattolica di Stilo v městečku Stilo, Oratorium San Marco ve městě Rossano anebo kostel San Giovanello v Gerace.

Kromě církevních staveb byla vybudována také řada opevnění, jejichž součástí byly i hrady a obranné věže, jako například ve městech Vibo Valentia, Nicotera, Cosenza a Crotone. Protože mnohé stavby byly zničeny při zemětřesení, jsou dnes vybudovány na jejich základech nové.

Například v neorománském stylu byla po zemětřesení v roce 1908 znovu vybudována katedrála Duomo di Reggio di Calabria. Katedrála Duomo di Santa Maria Maggiore e San Leoluca, která se nachází na náměstí Piazza San Leoluca ve městě Vibo Valentia, je vyzdobena mnoha krásnými barokními štuky, ale nejzajímavější je zajisté triptych soch od italského renesančního sochaře Antonella Gaginiho.

Kalábrijský kostel Cattolica di Stilo
Geografie: 

Místo

Reggio di Calabria 38° 6' 19.0476" N, 15° 38' 33.1764" E
Location

Itálie, Malta na FB