Jste zde

Domů » Itálie

Kalábrie

Jedno z kalábrijských měst u moře

Kalábrie, to je sluncem požehnaná špička "italské boty". Ale Kalábrie znamená také křišťálově čisté moře zasazené do zátok s krásnými plážemi, hory s vesnicemi, nalepenými na sobě jako vraní hnízda, téměř nestále svítící sluníčko a různorodá kuchyně s celou symfonií různých vůní. Slunce, moře a velmi pestrá historie společně nechaly vzniknout na tomto nejjižnějším cípu Apeninského poloostrova v průběhu tisíciletí krásné přírodní umělecké dílo.

Vnitrozemí se vyznačuje poměrně divokým a členitým pohořím. Vrcholky hor s úchvatnými panoramatickými výhledy na okolní krajinu a na přilehlé moře, zalesněné náhorní plošiny a národní parky, které chrání unikátní místní flóru a faunu, aby se region mohl nazývat rájem pro pěší turisty a milovníky přírody.

Pro vyznavače dovolené na pláži je tu k dispozici na 780 km dlouhý pás pobřeží, který je tvořen na západě Tyrhénským mořem a Jónským mořem na východě. Robustní útesy, ospalé zátoky, ale i úseky s širokými písečnými plážemi, zkrátka tu najdete všechny pobřežní formace. Celý region je obklopen vodou, která svou kvalitou přesahuje kvalitu mořské vody ve Středozemním moři. Velmi mírné klima a téměř věčně svítící sluníčko zajišťují opravdu velmi dlouhou koupací sezónu od jara až do pozdního podzimu. Subtropické podnebí dělá z regionu Kalábrie celoroční cíl turistů, ideální k úniku před chladem severní a střední Evropy.

Kuchyně je tu stejně rozmanitá jako krajina a je zde pořád patrný jakýsi saracénský vliv. Zatímco na pobřeží se servírují čerstvé ryby a mořské plody, hornatému vnitrozemí vévodí vydatná strava se žampiony a klobásou se sýrem. Čerstvé, křupavé saláty a ty nejrůznější druhy zeleniny jsou ale přítomny skoro u každého jídla. Za ochutnání stojí zcela určitě místní dezerty "dolci". Sluncem zušlechtěné odrůdy místního vína veškeré jídlo přirozeně doplňují a proměňují je v nezapomenutelný zážitek.

Kalábrie a pobřeží
Geografie: 

Itálie, Malta na FB