Jste zde

Domů » Itálie

Jídlo a pití ve Valle d'Aosta

Oblast Valle d´Aosta - sýr Fontina

Provincie Valle d'Aosta na severozápadě Itálie nabízí směs francouzské a italské kuchyně. Je jednou z nejoblíbenějších destinací pro gurmány z Evropy, nabízí jednoduchou, ale nezaměnitelnou a přirozenou kuchyni.

Celá oblast je známá pro svou dobrou "grappu", různé druhy medu, jelítek a specialit z kamzičího masa. Léto je v údolí suché a roste tady rozmanitá alpská flóra a jsou zde také výborné podmínky pro výrobu dobrého mléka.

Menu obvykle začíná předkrmy, například Motzettou (na vzduchu sušené hovězí nebo kamzičí maso, ochucené horskými bylinami a kořením), Lardo d'Arnad (bílá, kořeněná slanina), Tocchetti Bodeun (druh klobásy s bramborem, slaninou, solí a kořením), šunkou a samozřejmě sklenkou vína.

Můžete tady ochutnat kompletní řadu předkrmů "antipasti" s vydatnými klobásovými specialitami, stejně jako nejrozmanitější druhy těstovin. Pokrmy jsou často připravovány se sýrem Fontina, který byl v různých dokumentech zmíněn již ve 13. století.

Sýr je opravdu vynikající, od druhu Fontina Dop (s původní ochrannou pečetí) až k Tome (další druh horského sýra). Oba druhy se výborně hodí k typické polévce Seupa à la Valpellinentze (se zelím, kapustou, Fontinou a tvrdým žitným chlebem), jedné z nejchutnějších polévek regionální kuchyně, a dále k fondue, polentě a k žebírkům na místní způsob.

Mezi hlavní jídla se počítá také Carbonade (hovězí maso s cibulí a s červeným vínem), kamzičí Salmi (také tomu říkají "Civet") nebo vařená slanina s bramborem, zelím a mrkví.

Jako dezert se pak podávají například lesní plody se šlehačkou nebo hrušky Martin Sec v červeném víně, vařené s hřebíčkem, skořicí a s cukrem. Výborné jsou také Blanc Manager (dezert se šlehačkou a s cukrem), Mont Blanc (se šlehačkou a kaštany) nebo Tegole d'Aosta (vlnité, jemné pečivo s mandlemi a s lískovými oříšky).

Téměř žádné jídlo se v Itálii nejí bez současného popíjení vína. V regionu Valle d'Aosta bylo schváleno 22 odrůd vinné révy pro výrobu vína. Mezi známými odrůdami jmenujme např. Pinot nero (Rulandské modré), Müller Thurgau a Pinot grigio (Rulandské šedé).

Ovšem lze tady nalézt i typické místní odrůdy, jako třeba Blanc de Morgex, Neyret nebo Arvine. Milovníci vína by měli také v každém případě ochutnat rozinkové Pinot Grigio di Nus a muškátové víno z oblasti Chambave.

V italských specializovaných prodejnách si můžete zakoupit italská vína, pravé rybí a hotové balené potraviny, olivový olej, předkrmy - antipasti, šunku i sýry.

Geografie: 

Místo

Aosta 45° 44' 9.2652" N, 7° 18' 48.546" E
Location

Itálie, Malta na FB