Jste zde

Domů » Itálie

Jazyk a kuchyně v Abruzzu

Pokrm "Maccheroni alla chitarra"

Národním jazykem ve středoitalském regionu Abruzzo je samozřejmě italština. V mnoha malých horských vesnicích ale hovoří jejich obyvatelé místním dialektem. Nehovoří se však pouze jedním dialektem, ale každá provincie má svůj vlastní, a tak se zde setkáte s teramanským na severu, chietinským na jihu a také aquilanským dialektem.

U posledně jmenovaného se dialekt v minulých stoletích dokonce dělil podle pohlaví. Ženy ve vesnici měly svou řeč, zatímco muži, kteří pásli po většinu roku stáda a byli tak na cestách, převážně směrem na jih, převzali nářečí tamních obyvatel. V blízkosti Chieti se nachází dokonce albánsky mluvící menšina. V turistických střediscích, převážně na pobřeží, se s většinou obyvatel domluvíte také anglicky.

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a v každém regionu na vás čekají místní výtečné speciality. V regionu Abruzzo jsou například předkrmy velmi vydatné, zvláštnosti se ale objevují spíše u prvního chodu, což bývají většinou těstovinová jídla, nebo pokrmy z rýže. Jako hlavní chod jsou podávány především ryby a jehněčí maso.
Z nabídky vyčnívají "Maccheroni alla chitarra", což jsou dlouhé široké nudle, které jsou pomocí dřevěného rámu a tenké struny připravovány ručně.

Tradičně jsou tyto nudle připravovány buď s ostrou rajčatovou omáčkou, nebo se skopovým masem. Setkat se zde můžete s další specialitou nazývanou "Bucatini all'Amatriciana", jedná se o pokrm pocházející z regionu Lazio, ale vyskytuje se téměř na každém jídelním lístku v Abruzzu. Bucatini jsou vlastně tlusté špagety, které jsou připravovány se špekem, rajčaty, ovčím sýrem a kořením.

Pokrm "Bucatini all'Amatriciana"
Autor: manusmenu

Itálie, Malta na FB