Jste zde

Domů » Itálie

Italská kuchyně

Italská pizza
Autor: Me At Home

Díky úrodné půdě a slunnému podnebí se v Itálii skvěle daří zemědělství. Mořské plody a poklady z lesů, jako je zvěřina nebo houby, již jen doplňují rozmanitou kuchyni. Jemný olivový olej, vonící bylinky a na slunci zrající rajská jablíčka dodávají italským pokrmům jejich typickou vůni i chuť. A to ať se jedná o jídla z těstovin, které bývají velice často připravovány "po domácku", husté polévky nebo pizzu.

Tradiční italské menu začíná předkrmem (antipasti), jako předkrm bývají nejčastěji servírována tenká kolečka salámu, šunky, nakládané sardinky, olivy, marinovaná zelenina nebo jiná lákadla, která povzbudí chuť k jídlu. Následuje první chod (primo piatto), zde máte možnost si vybrat z nekonečného množství variací těstovinových pokrmů, které se v každém regionu připravují trochu jinak. Například na severu Itálie se zvěřinou a v Neapolském zálivu zase s mořskými plody. Alternativou k těstovinám je rizoto nebo polévka, v Toskánsku například oblíbená chlebová.

Hlavní jídlo (secondo piatto) se skládá z masa, ryb, nebo se servíruje pizza. Jemné skopové maso nebo šťavnatý králík patří rovněž ke specialitám, stejně tak jako voňavé grilované vepřové maso. Sladkou tečku tvoří většinou smetanový pudink (panna cotta), tiramisu, či pečivo z listového těsta.

Espresso a cappuccino mají rovněž stálé a čestné místo v italské kuchyni a získaly si oblibu i za hranicemi Itálie. Stejně jako dezertní vína z Toskánska Vin Santo nebo grappa či pálenka, která pomáhá při zažívání. Italské víno je tak rozdílné, jako místa kde se pěstuje. V celé Itálii je přibližně 20 vinařských oblastí. Pokud chcete dobře poznat region, ve kterém se právě nacházíte, tak byste měli určitě ochutnat místní víno. Téměř všude je k dostání Vino della casa, tzv. "domácí víno".

Italská kuchyně
Geografie: 

Itálie, Malta na FB