Jste zde

Domů » Itálie

Gargáno

Gargáno - pobřeží
Autor: simo0082

Oblast Gargáno, tzv. "ostruha na italské botě" se může pochlubit vskutku jedinečnou krajinou, horami, lesy a mořem v té nejkrásnější harmonii. Centrální pohoří stoupá až na vrcholek hory Monte Calvo do výšky 1055 m nad mořem a je národním parkem Parco Nazionale del Gargano, který byl založen v roce 1991 a jehož součástí je také rezervace Foresta Umbra (Stinný les). Nachází se zde jediný souvislý les v celé Apulii se vzrostlými buky, javory, duby a borovicemi Aleppo. Četné stezky, s nádhernými místy k piknikům, jsou ideální pro pěší turistiku.

Gargánské pobřeží nabízí malebné písečné pláže a úžasné skalní útvary a díky této přírodní kráse se toto místo stalo jednou z nejpopulárnějších destinací k táboření na jihu Itálie. Hlavním městem Gargána je Vieste na jihovýchodním pobřeží, položené na skalním útesu. Procházka starým městem je okouzlující a můžete tu navštívit i zdejší tvrz.

Jižně od města se pak rozkládají krásné dlouhé písečné pláže, ideální pro koupání a relaxaci. A tady můžete spatřit známé skály Pizzomunno (v překladu Vrchol světa). Trochu dále se otevírá snad nejnádhernější část pobřeží s bizarními vápencovými útesy, skalními bránami, zátokami a jeskyněmi.

Pokud se budete držet podél pobřeží ve směru na sever, dojedete až k městečku Peschici, jež je považováno za jedno z nejkrásnějších v celém Gargánu. Nachází se rovněž na útesu a nabízí fantastické výhledy jak na okolní krajinu, tak i na přilehlé části moře. Během procházky budete dozajista žasnout nad orientálním stylem kopulovitých střech místních domů a necháte se unášet jižním italským stylem.

V nadmořské výšce 796 metrů, na Monte Sant 'Angelo, se nachází jedno z poutních míst - San Michele Arcangolo, kam každý rok směřují stovky tisíc poutníků. Podle místní legendy se tady v roce 493 zjevil místnímu arcibiskupovi archanděl Michael, aby mu ukázal jeskyni, která měla být použita pro jeho uctívání. Od této jeskyně pak vystoupáte nahoru až k poutnímu kostelu, jehož oltář má stát právě nad otiskem stop archanděla. Nedaleko od San Michele stojí i zajímavá stavba s kopulí, stavba langobardského krále Rothariho, pocházející pravděpodobně z 12. století.

Z Rodi Garganico na severním pobřeží se můžete nechat přepravit trajektem na ostrovy Tremiti, které leží asi 25 km severozápadním směrem. Toto souostroví, kde není povolen provoz motorových vozidel, nabízí k návštěvě, kromě jiného, i dva obydlené ostrovy S. Domino a San Nicola, kde lze strávit vysloveně úžasné relaxační dny.

Ostrůvky se proslavily zejména křišťálově čistou vodou a jde také o velice populární oblast pro potápění. Na ostrově San Domino jsou jeskyně přístupné pouze z moře a stojí rozhodně za vidění. Vnitrozemí je porostlé piniovými lesy a je přímo ideální pro příjemné procházky. Ostrůvku San Nicola dominuje pevnostní klášter, který taktéž stojí za návštěvu.

Noční Vieste
Autor: artemanuele
Pobřeží Gargána
Autor: artemanuele

Místo

Vieste 41° 52' 56.2404" N, 16° 10' 36.4944" E
Location

Itálie, Malta na FB