Jste zde

Domů » Itálie

Florencie a zajímavosti, 2. část

Část italského města Florencie
Autor: Jazzbeaunola

Na památku této události si můžete prohlédnout kamennou desku umístěnou asi 10 metrů před velkou Neptunovou fontánou. Palazzo Vecchio představovalo centrum světské moci Florentské republiky a dnes je tu umístěná radnice.

Palác byl postaven v roce 1299 a vévodil se svojí, 94 metrů vysokou, věží náměstí. U vchodu stojí kopie nejslavnejší Michelangelovy sochy, socha Davida. Originál pak můžete obdivovat v Gallerii dell'Academia.

V prvním patře Palazzo Vecchio můžete navštívit Síň pěti století (Sala dei Cinquecento), který sloužil jako shromaždiště rady, založené Savonarolou. Zajímavý je kazetový strop s výjevy z florentské historie a rodiny Medicejů a slavná mramorová socha Vítězství od Michelangela Buonarroti.

Jako prodloužené písmeno "U" s palácem sousedí galerie Uffizi. Dříve bylo administrativní budovou užívanou ministerstvy velkovévodství, ale nyní se tu nachází jedna z nejvýznamnějších uměleckých sbírek na světě.

Jsou zde k vidění obrazy florentských a severoitalských malířů, holandských a starých německých mistrů a celá řada soch. Patří sem díla od umělců takových jmen, jako byl Botticelli, Lippi, Leonardo da Vinci, Tizian, Tintoretto, Caravaggio, Dürer, Cranach anebo Holbein. Je dobré, pokud si zajistíte vstupenku předem, zájem je opravdu obrovský.

Vydáte-li se od galerie Uffizi na jih, jen po pár krocích uvidíte řeku Arno a most Ponte Vecchio. Jedná se o nejstarší most přes Arno, který tu stojí již od 13. století a jsou na něm obchody a domy, včetně domů řezníků, kteří pak mohli celkem snadno odstraňovat svůj odpad rovnou do řeky.

Zápach byl ovšem tak strašný, že velkovévoda Ferdinand I. v roce 1593 nařídil, že na mostě smí mít své krámky pouze zlatníci, a tak to zůstalo až do dnešních časů.

Na jižním břehu Arna narazíte na palác Palazzo Pitti, mohutnou budovu, která byla přímo symbolem mocenských nároků Medicejských během jejich zdejší vlády. Dnes je zde několik muzeí, včetně slavné Gallerie Palatina, Gallerie d'Arte Moderna a Musea del Costume.

Palác se nachází v zahradách Boboli s krásným parkem ze 16. století, s jeskyněmi, tryskajícími fontánami, sochami a záhonky. Je to výborné místo pro odpočinek po návštěvě muzeí, kde naleznete ticho a klid.

Florencie je také ideální místo k nákupům, vznikla tady vlastně původní italská móda 50. let minulého století a až dnes se zdejším hlavním druhem obživy místních obyvatel, vedle módního průmyslu, stal cestovní ruch.

Dobrým výchozím bodem pro nakupování je bezpochyby Piazza della Republica se svými kavárnami a módními butiky. Budete-li postupovat směrem na západ, dojdete k Via dei Tornabuoni, luxusní nákupní ulici s mnoha exkluzivními obchody, kavárnami a paláci.

Stojí tady i Palazzo Strozzi považovaný za nejkrásnější renesanční palác ve městě. Většina klenotníků působí právě tady, v okolí mostu Ponte Vecchio. Na ulicích podél řeky Arno, mezi mosty Grazie a Carraia, objevíte především umělecké řemeslníky.

Florencie - Palazzo Vecchio
Autor: Jazzbeaunola
Geografie: 

Místo

Galerie Uffizi 43° 46' 6.4956" N, 11° 15' 21.0636" E
Location

Itálie, Malta na FB