Jste zde

Domů » Itálie

Dějiny a umění Apulie

Apulská provincie Bari a bílé domky v Alberobello

Historicky se dnešní Apulie poprvé objevuje již v době kamenné, kdy tady žili v jeskyních apulští domorodci. V 11. století př.n.l. se sem přistěhovali příbuzní Messapů a Tekatů a asi kolem roku 750 př.n.l. se v Apulii začaly objevovat první řecké osady.

Vláda germánských panovníků nevydržela v Apulii do konce roku 400 a teprve pokus o dobytí zpět císařem Justiniánem zapřičinil zlom. Během této doby se také rozvinula čilá lodní přeprava do Řecka, nejdůležitějším přístavem se stalo Brundisum - zde také končila první římská dálková cesta.

V následujících stoletích se udály nejdůležitější změny historie regionu. V roce 568 se v jižní Itálii usadili Langobardi, ale Apulie byla stále v držení Byzantinců. Po dobytí Araby a předtím ještě muslimskými Saracény, se pak až do roku 1300 přeměnila v islámské centrum Itálie.

V 15. a 16. století bylo pobřeží v neustálém nebezpečí před stálými útoky tureckých a berberských pirátů. Teprve v roce 1530 došlo k nastolení pořádku císařem Karlem V., jenž vojensky "uklidil" v Africe.

Války o španělské dědictví byly v roce 1700 rozhodnuty tím způsobem, že tento italský region získalo Rakousko. Toto období bylo následováno dalšími válkami a neustálými změnami úmluv s královstvím Sicílie a nakonec došlo k připojení Apulie v roce 1861 ke království Itálie. Jako správní jednotka Itálie byla oblast ustanovena v roce 1947.

"Kdyby měla Paříž moře, byla by malým Bari", říká se nikoliv povýšeně či arogantně, ale je to vyjádření lidí z hlavního apulského města Bari. Je to v první řadě hrdost obyvatel města, které je formováno uměním a kulturou.

Během středověku si Bari zažilo svůj zlatý věk, kdy se tu stavěly chrámy a další stavby v románském slohu. Archeologické muzeum v Bari poukazuje na toto staré spojení s řeckým světem.

I jiná města, jako Brindisi, Andria, Barletta, Trani a další vytvářejí spojení mezi uměním a historií středověku, což je zde jasně viditelné.

O mnoho let později vznikly barokní budovy v Lecce a zajímavé nálezy z historie najdou návštěvníci i v Archeologickém muzeu v Tarantu.

Zpět do dob minulých vás zavedou bílé domky v městečku Alberobello s nakloněnými břidlicovými střechami. Jsou to charakteristické "trulli" - kruhové stavby, které se nacházejí zejména mezi městečky Ostuni a Martina Franca. Byly i zapsány do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Apulská provincie Bari a bílé domky v Alberobello

Místo

Alberobello 40° 47' 3.1668" N, 17° 14' 17.9664" E
Location

Itálie, Malta na FB