Jste zde

Domů » Itálie

Capo Vaticano a Tropea

Kalábrijská pláž na Capo Vaticano

Ve špičce pomyslné italské "kozačky", v italském regionu Kalábrie se směrem k azurově modrému moři vypínají jako mohutné bílé velryby bělostné skály, mezi nimiž můžete pozorovat nádherné divoké a nedotčené pláže Capo Vaticana. Všechny jsou pohádkově krásné a jedna lákavější než druhá a je možné se k nim dostat po úzkých kozích stezkách, které jsou lemovány vysokými kopulovitými kaktusy a siluetou sopky Stromboli na horizontu. Jedno je jisté, snad každého, kdo má možnost tuto krásu spatřit musí napadnout, že takhle vypadá opravdový ráj.

Capo Vaticano je také název mysu na skalnatém kalábrijském ostrohu. Je z něj ohromující výhled na Messinskou úžinu a všechny Liparské ostrovy (Stromboli, Vulcano, Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi a Panarea). S Vatikánem však nemá místo nic společného. Tam, kde dnes stojí maják, se nacházela v řeckém období věštírna, která byla velmi populární mezi námořníky. Odtud pochází původní název Capo dei Vaticinii, Mys proroctví.

10 km od mysu směrem na sever se rýsuje se svými paláci, kostely, butiky a bary městečko Tropea, kde žije necelých 7 tisíc obyvatel. Toto nádherné město si dokázalo až do současnosti zachovat svojí původní atmosféru a skloubit ji s moderním způsobem života. To je zajímavé a příjemné zjištění pro turisty, kteří na místě zjišťují, že například ubytování v soukromí přímo v centru města, nepostrádá nic ze současného standardu, na který jsme my Středoevropané zvyklí.

Tropea je díky své poloze a dobře zachovalému starému město jedna z nejoblíbenějších prázdninových destinací v Kalábrii a jedno z nejkrásnějších míst italského pobřeží u Středozemního moře. I přes svojí popularitu si ale dokázalo uchovat svou originalitu. Staré město láká návštěvníky mnoha kavárnami, butiky a typickými italskými uličkami k procházkám a lenošení. V jeho okolí jsou četné malé zátoky a bílé písečné pláže, stejně jako široká škála rekreačních a zábavních příležitostí, které turistickou nabídku doplňují.

Městečko se nachází na přibližně 40 metrů vysoké skále u Tyrhénského moře. Ze starého města budete mít dobrý výhled na písčité, částečně kamenité pláže a na moře. Za jasného počasí uvidíte až na sopečný ostrov Stromboli a další Liparské ostrovy. V blízkosti centra je na skále posazená svatyně Santa Maria dell'Isola.

Kalábrijská pláž na Capo Vaticano
Geografie: 

Místo

Mys Capo Vaticano 38° 37' 8.4576" N, 15° 49' 40.7784" E
Location

Itálie, Malta na FB