Jste zde

Domů » Itálie

Bologna

Bologna
Autor: uitdragerij

Na úpatí pohoří Apeniny, mezi řekami Savena a Reno, leží hlavní město regionu Emilia Romagna, Bologna. Stojí tu od roku 1088 nejstarší univerzita v Evropě, což je důvod, proč je město známé také jako "La Dotta" ("Město učenců“).

Málokde najdete takovou koncentraci umění a kultury, jako ve starém městě Bologni, takže město bylo v roce 2000 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Je to také město s vůbec nejdelším podloubím na celém světě. Tyto arkády pocházejí z tradice stavět horní patra budov převisle, s cílem získat větší prostor k bydlení. Dnes to pro vás znamená, že můžete projít téměř celé staré město, tak říkajíc, suchou nohou.

Symbolem města jsou dvě věže, "Torre Garisenda" a "Torre degli Asinelli". Byly postaveny kolem roku 1300, druhá s výškou 94,5 m byla 133 let nejvyšší budovou v Evropě (po katedrále svatého Štěpána ve Vídni). Obě věže jsou s několika dalšími jen pozůstatky 180 středověkých věží, které byly v 19. století z větší části strženy.

Centrem města je Piazza Maggiore s Neptunovo fontánou a bazilikou San Petronio. Tento obrovský gotický kostel (pátý největší na světě) má působivý interiér, loď je 40 m vysoká a 20 m široká. Původně byl plánován jako největší kostel křesťanství, jeho stavba začala v roce 1390, ale do dnešního dne nebyla dokončena z finančních důvodů.

Spodní část fasády je obložena mramorem a vyzdobena nádherným portálem, vytvořeným v roce 1430 Jacopo della Querciou. Uvnitř trojlodí jsou zdobené intarzie, krásné fresky a oltáře. V přilehlé kapli Cappella Bolognini se nachází impozantní zobrazení Posledního soudu od Giovanniho da Modeny.

Uprostřed náměstí Piazza Maggiore trůní kašna Fontana di Nettuno, jedna z vůbec nejkrásnějších fontán 16. století, s bronzovou sochou boha moře Neptuna, která byla stejně jako ostatní bronzové sochy vyrobena Giambolognou v letech 1563 - 1566.

Nejstarší kostel v Bologni, Basilica di Santo Stefano, se nachází v areálu ještě dnes využívaného klášterního komplexu v historickém centru města. Komplex má byzantskou rotundu, stejně jako typické románské křížové chodby.

Téměř povinností se během návštěvy města stává návštěva jedné z typických restaurací ve staré části. Možná nevíte, že Bologna je domovem "tortellin" - těstovin plněných mletým hovězím masem, které se podávají s boloňskou omáčkou z mletého masa a rajčat.

Dalším "rodákem" z Bologni je Mortadella, vepřový salám, které se jí obvykle nakrájený na na tenké plátky nebo kostky. Bologna je také známá pro své lasagne a žluté tagliatelle.

Bologna - jedna z rušných uliček města
Autor: micurs
Bologna - náměstí Piazza Maggiore
Autor: micurs

Místo

Bologna 44° 29' 38.0004" N, 11° 20' 34.0008" E
Location

Itálie, Malta na FB