Jste zde

Domů » Itálie

Benátky, 1. část

Italské město Benátky
Autor: billandcath

Italské město Venezia se nachází v severovýchodní části Itálie. Je hlavním městem regionu Veneto, a má přízvisko "La Serenissima".

Město Benátky bylo postaveno na malých ostrůvcích v laguně a jsou tak protkány četnými kanály. Všechny návštěvníky jistě okouzlí svými nádhernými paláci a romantickými gondolami.

Zlatá éra Benátek nastala v dobách 14. až 16 století, kdy bylo toto přístavní město jedním z nejdůležitějších politických a ekonomických center světa, ale obecně se dá tvrdit, že město dominovalo téměř celé tisíciletí obchodu ve Středozemním moři.

K dnešnímu dni jsou v Benátkách zachována četná umělecká díla a stavby z tohoto období a představují jedinečné kouzlo, které doprovází v tomto městě každého návštěvníka.

Dnes se Benátky ocitly především v rukách turistů, ohromné zvýšení poplatků za bydlení a celá řada problémů jsou hlavními důvody, že i místní starousedlíci se raději stěhují na pevninu. Co tu ale zůstalo, je stále to magické kulturní a architektonické místo, které zaujme svým speciálním vkusem.

Největší vodní cestou ve městě je slavný kanál Canal Grande, který má tvar písmene S a rozděluje město na dvě poloviny. V jedné jsou místní části (tzv. sestieri) San Marco, Cannaregio und Castello, a v té druhé sestieri Dorsoduro, San Polo a Santa Croce.

Přes kanál se klenou tři mosty: slavný most Ponte di Rialto je tím hlavním a pak následují Ponte dell'Academia a Ponte degli Scalzi v blízkosti vlakového nádraží.

Centrem města je slavné náměstí Piazza San Marco. Tady se koncentrovala moc republiky a 15. století tu zanechalo nesmazatelnou stopu historie díky Palazzo Ducale (Dóžecí palác) a v neposlední řadě i díky bazilice San Marco.

Náměstí dominuje průčelí baziliky a jeho zvonice. Pro Benátčany je Piazza di San Marco prostě Náměstí s velkým "N", zatímco všechna další náměstí v Benátkách vedle něj "blednou".

Tady můžete doopravdy pocítit dech dějin, a to i navzdory neutuchajícím návalům mnoha turistů. Úzká strana náměstí, otočená k laguně, dostala název Piazzetta San Marco a vévodí jí dva žulové sloupy.

Benátčané nikdy mezi těmito dvěma pilíři neprocházejí, protože by to prý přineslo neštěstí. Byli sem totiž přiváděni lidé na popravu, na pranýř. Místní doporučují navštívit místo Camapanile di San Marco, odkud je z vršku krásný výhled na celé Benátky, lagunu a okolní ostrůvky.

Italské město Benátky
Autor: billandcath
Italské město Benátek a jeden z kanálů
Autor: billandcath
Geografie: 

Místo

Piazza San Marco, Benátky 45° 26' 3.354" N, 12° 20' 18.6648" E
Location

Itálie, Malta na FB