Jste zde

Domů » Itálie

Basilicata, 2. část

Část regionu Basilicata

Jako přímo fascinující popisují odborníci cestu do dějin umění v regionu Basilicata. Vlastně již od nepaměti zažíval region umělecké vrcholy nejrůznějších žánrů. O zpracování a opracování hlíny svědčící sbírky keramiky v regionálních muzeích, představují doopravdy velkou tradici Basilicaty.

Byli to řečtí mniši, kteří od 7. století a vlastně v průběhu celého středověku, stavěli poustevny a kláštery a tím stále ovlivňovali, architekturou i freskami, umělecký život. V okolí města Matera postavili například až na 160 skalních kostelů a fresky v kryptě Cripta del Peccato jsou všeobecně považovány za počátek dějin umění na území regionu Basilicata.

Historie uměleckých řemesel se datuje hluboko do minulosti, až k venkovským pasteveckým tradicím. Ale v moderní prerezentaci zůstaly hlavní rysy této tradice dodnes zachovány. Hlavním úkolem bylo využívání vymožeností tradičního umění a řemesel pro každodenní použití. Kromě kovů, dřeva, hlíny a jiných materiálů byly také používány materiály z okolí pro výrobu těchto výtvorů a forem.

Kuchyně Basilicaty ukazuje, že jídlo pro chudé lidi nemusí vůbec chutnat špatně. V hrncích místních kuchařů končí především čerstvá zelenina a bylinky a samozřejmě četné variace na mořské plody, podávané zejména v oblasti na pobřeží. Pro přípravu jídel se v regionu Basilicata často užívá čerstvě vylisovaný olivový olej.

Nejen olivovým hájům a vinicím se skvěle daří na sopečné hornině tohoto jihoitalského regionu. Vinařská oblast v severozápadním směru, kolem Rionera ve Vulture, produkuje vynikající červené víno (Aglianico del Vulture). Kuchyně je vůbec chloubou Basilikátců a liší se od rafinovaných výtvorů moderní kuchyně hlavně správnou kombinací jednoduchých a přírodních příloh, rostoucích ze země.

Odborníci tvrdí, že těstoviny jsou vynálezem Lucaniánů, vyráběly se tu již od pradávných dob ručním způsobem z tvrdé pšenice, krupice, soli a vody. Snad ke každému jídlu patří v Basilicatě sýr vynikající kvality. Již Římané také znali mnohá místa v Itálii, kde se vyráběla slavná klobáska "lucanica" (luganega). Další důležitou místní základní potravinou, stejně jako v téměř všude v Itálii, je chléb, pečený z různých odrůd tvrdé pšeničné mouky, droždí, soli a vody, pečený v kamnech na dřevo.

Basilicata
Geografie: 

Místo

Město Matera 40° 40' 7.0752" N, 16° 36' 23.6808" E
Location

Itálie, Malta na FB