Jste zde

Domů » Itálie

Assisi

Italské město Assisi a jedna z ulic
Autor: pierofix

Když se vydáte z města Perugia směrem na jih, nabídne se vám vskutku fantastický výhled na město Assisi na úpatí hory Monte Subasio. Tohle středověké město je nejvíce známé díky svatému Františkovi z Assisi a je dodnes centrem umění a náboženství. Tvoří po Vatikánu vůbec nejdůležitější náboženské centrum v Itálii.

Ve městě, kde dnes žije kolem 30 tisíc obyvatel, se narodila i zemřela také svatá Klára (1194 - 1253), která založila řád Chudých sester svaté Kláry, zkráceně nazývaných také klarisky.

Ideálním výchozím bodem po stopách svatého Františka je bazilika San Francesco v centru města. Jsou to vlastně dva chrámy a klášter, jejichž stavba započala roku 1228, bezprostředně po svatořečení Františka z Assisi dva roky po jeho smrti.

Jde o skutečně poutní kostel s hrobem svatého Františka. Horní chrám bohužel utrpěl dost škod strašlivým zemětřesením v roce 1997, a stále není jasné, zda velkolepý gotický interiér může být vůbec někdy ještě obnoven. Bazilika je od roku 2000 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Samo město, jehož středověké domy s úzkými uličkami nabízí opravdu malebný pohled, sotva může být místem, které by se nespojovalo se životem svatého Františka. V katedrále na náměstí Piazza Rufino byl František, podobně jako třeba i svatá Klára a Friedrich II., pokřtěn v kapli Capella del Crocifisso, kde dodnes visí malovaný krucifix, z něhož Kristus promlouvá k Františkovi.

Za vidění stojí i františkánská poustevna Carceri. Na cestě k ní tryská pramen Fontemaggio, který v římských dobách zajišťoval pro město pitnou vodu.

Určitě také stojí za to podniknout malý výlet na opevnění Rocca Maggiore, které je postaveno nad městským historickým centrem, a odkud je nádherný výhled na město a celé okolí.

Při odchodu z města branou Porta dei Cappucini dojdete k vrcholku Monte Subasio, který se vypíná v nadmořské výšce 791 m uprostřed dubového lesa. Tady objevíte i jeskyni, kde se svatý František modlil.

Novější část města se rozkládá na úpatí hory kolem katedrály Santa Maria degli Angeli, kterou obklopuje malá kaple Portiuncula, kde zemřel svatý František. Podle legendy ztratily růže v malé zahrádce na východ od sakristie své trny, když se zde svatý František kál.

Katedrála byla postavena Galeazzo Alessim v roce 1569, aby se zde mohly pomodlit davy věřících, které směřovaly k úmrtní cele svatého Františka. Dnes je sedmým největším kostelem na světě a v letech 1986 a 2002 v něm proběhly v interreligiózní modlitební setkání.

Italské město Assisi a část pevnosti Rocca Maggiore
Autor: pierofix
Italské město Assisi a kostel
Autor: pierofix
Geografie: 

Místo

Rocca Maggiore, Assisi 43° 4' 23.5056" N, 12° 36' 56.7324" E
Location

Itálie, Malta na FB