Jste zde

Domů » Itálie

Aosta

Italské město Aosta s pozůstatky římského divadla
Autor: DG Jones

Aosta je hlavním městem regionu Valle d'Aosta v italských Alpách. Leží v nadmořské výšce asi 583 metrů a žije v něm kolem 35 tisíc obyvatel.

V blízkosti hranic s Francií a Švýcarskem najdete v okolních pohořích nejvyšší hory Evropy, jako je třeba Matterhorn, Mont Blanc a Monte Rosa. Nad samotným městem se tyčí vrcholek Monte Emilius (3.559 m).

Díky své dopravní poloze, díky lyžařskému areálu a klimatickým podmínkám, které jsou ideální pro pěstování vína, se údolí stalo jedním z nejvíce prosperujících regionů v celé Itálii.

Historie

Roku 25 př.n.l. bylo celé údolí podmaněno Římany a byla tu založena římská osada Colonia Augusta Praetoria, jako strážní stanice pro trasu přes průsmyk Sv. Bernarda na dnešní italsko-švýcarské hranici.

Až do současné doby zůstává Colle del Gran San Bernardo jednou z nejdůležitějších cest pro přechod Alp, čímž se zachoval význam Aosty až do dnešní doby. Karel Veliký nechal postavit do Říma silnici Via Francigena, která vedla právě přes Aostu.

Od roku 1191 se celé údolí dostalo do majetku vévodství Savojského a tím dočasně do Francie i do Itálie. V roce 1861 nakonec celé území připadlo Itálii, přičemž francouzsky mluvící část regionu nakonec dostala autonomii. Dnes jsou tu italština i francouzština používány stejně.

Památky

Strategická poloha u horského průsmyku přinesla městu již v římských dobách dopravní význam. Dodnes tu najdete zachovalé zbytky římských městských hradeb s 20 věžemi. Na východ pak ústí bývalá římská městská brána Porta Pretoria s dvojitým obloukem a severně odtud jsou zříceniny římského divadla.

Z divadla, které mělo kdysi kolem 20 000 míst, se do dnešních časů dochovaly jen některé oblouky a zbytky jeviště. Pokud se budete držet podél ulice Via Pretoria a budete pokračovat na Via Sant'Anselmo, narazíte na konci cesty na mohutný vítězný oblouk Arco d'Augusto (přibližně 25 př.n.l.).

Římský most Pont de Pierre, který vedl již dříve přes řeku, která nyní teče jinde, také pochází z doby Augustuse. Nedaleko města se nachází další zachovalý římský most, Pont-Saint-Martin, a sice ve stejnojmenné obci.

Zajímavostí ve městě je kostel Chiesa Sant'Orso s románskou křížovou cestou z 11. století. Pod nedalekým kostelem San Lorenzo byly objeveny pozůstatky raně křesťanského kostela z 5. století. Katedrála Santa Maria Assunta se nachází na náměstí Place Chanoux v místě, kde se kdysi nacházelo římské forum.

V okolí Aosty se také tyčí mnoho hradů a tvrzí (asi 130), které měly za úkol zabezpečovat tento jeden z hlavních alpských průsmyků.

Geografie: 

Místo

Aosta 45° 44' 22.83" N, 7° 19' 47.9424" E
Location

Itálie, Malta na FB